Zdravlje
0

Nezdravi crijevni mikrobi povezani s visokim krvnim pritiskom

FENA
Američki znanstvenici otkrili su da mikroorganizmi koji žive u crijevima štakora igraju ulogu u razvoju povišenog krvnog pritiska kod tih životinja.

Znanstvenici s Baylor College of Medicine proučavali su dvije grupe životinja od kojih je jedna imala normalan krvni pritisak, a druga povišeni.

Životinjama je uklonjen dio biološkog sadržaja crijeva i potom su dobili antibiotik deset dana kako bi se smanjila normalna crijevna flora. Nakon toga usadili su crijevni sadržaj s 'hipertenzijskim' mikrobima štakorima s normalnim pritiskom, a normalne mikroorganizme onima s povišenim krvnim pritiskom.

Znanstvenici su utvrdili da se kod skupine koja je tretirana 'hipertenzijskim' mikroorganizmima razvio povišeni krvni pritisak dok se kod hipertenzijske grupe tretirane normalnim mikroorganizmima postiglo tek djelomično smanjenje krvnog pritiska.

To pokazuje da je potrebno nastaviti istraživati utjecaj crijevnih mikroorganizama na razvoj povišenog krvnog pritiska kod ljudi te da bi hrana s probioticima mogla imati umjeren pozitivni učinak na krvni pritisak, zaključuju znanstvenici.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Physiological genomics.