Obratite pažnju
35

Nezdrave navike koje biste trebali prestati raditi da sačuvate zdravlje bubrega

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Postoji nekoliko nezdravih navika koje većina nas praktikuje i koje negativno utječu na zdravlje bubrega, a da nismo ni svjesni.

Naime, najprije biste trebali smanjiti s pretjeranim konzumiranjem soli. Međunarodna organizacija za očuvanje zdravlja bubrega preporučuje odraslima da uzimaju maksimalno 2.300 miligrama natrijuma dnevno, dok bi se oni s bolestima bubrega ili visokim krvnim pritiskom trebali ograničiti na 1.500 miligrama dnevno.

"Kada jedete previše soli, bubrezi reaguju zadržavanjem vode kako bi je razblažili. Na ovaj način se oni oštećuju. Također može doći do oštećenja srčanog mišića", rekao je ljekar S. Adam Ramin.

Prema istraživanju objavljenom u stručnom magazinu "Nutrition", osobe koje jedu ultra-prerađenu hranu imaju najveću učestalost hronične bolesti bubrega. Dakle, smanjite jedenje brze hrane i češće konzumirajte voće i povrće.

Također ne biste trebali pretjerivati u jedenju crvenog mesa. Istraživanje iz 2017. utvrdilo je da je ono povezano s rizikom od završnog stadijuma bubrežne bolesti. Pića sa vještačkim zaslađivačima su sigurna ukoliko ih umjereno pijete. Međutim, ako ih konzumirate svakodnevno, imate veći rizik od oštećenja bubrega, srčanih bolesti i moždanog udara.

Međunarodna organizacija za očuvanje zdravlja bubrega je objavila da pijenje četiri alkoholna pića dnevno udvostručava rizik od hronične bolesti bubrega.

"Osobe koje često piju alkohol i vole ci garete su u još većoj opasnosti", istaknuo je ljekar.