Zdravlje
0

Neudobna obuća opasna za dijabetičare

Sarajevo-x.com
Većina osoba koje boluju od dijabetesa nose neodgovarajuću obuću, što ih može skupo koštati. Naime, pogrešnim odabirom obuće dijabetičari povećavaju rizik od amputacije, saopćili su u utorak britanski stručnjaci.

Prema studiji u organizaciji Univerziteta Dundee u Škotskoj od 100 ispitanika dijabetičara samo njih 37 nosi odgovarajuću obuću. Ukoliko je obuća previše uska, prejako zategnuta ili preširoka, dijabetičarima prijeti opasnost od čireva koji sporo zacjeljuju i tako izazivaju infekcije koje mogu dovesti do amputacije nogu.

Nova studija, objavljena u medicinskom magazinu International Journal of Clinical Practice, ujedno je i poziv svjetskoj industriji obuće za osiguranje adekvatnih veličina obuće za dijabetičare.

Broj dijabetičara stalno raste u Velikoj Britaniji i drugim dijelovima svijeta, a jedan od problema koje uzrokuje ova bolest svakako je gubitak nervne osjetljivosti stopala i prstiju. Budući da lakše povrede poput žuljeva i čireva, koje pacijenti rijetko primijete, sporo zacjeljuju, povećava se rizik od ozbiljnije infekcije.

Dijabetičari također vrlo često biraju preusku obuću, jer im viši pritisak daje osjećaj da su izabrali pravu veličinu.

Voditelj studije, doktor Graham Leese, izmjerio je stopala 100 pacijenata koji pate od dijabetesa i otkrio je da čak njih 63% nosi pogrešnu veličinu. Samo 29% ispitanika redovno pregleda svoja stopala, dok 22% njih nikada nije ni provjerilo da li imaju rane i slične ozljede na stopalima.

"Dijabetičari svakako moraju svakodnevno pregledati stopala kako zapuštene rane i posjekotine ne bi izazvale ozbiljnije zdravstvene probleme", naglasio je dr. Leese u intervjuu za BBC.