Pazite šta satavljata ne tijelo
0

Neki preparati za kožu mogu uzrokovati rak i neplodnost

Klix.ba
Dobro pazite šta i u kojoj mjeri stavljate na svoju kožu, upozoravaju liječnici. Neki sastojci u kremama su toliko opasni da mogu uzrokovati rak kože ili pak neplodnost.

Upozorenje se naročito odnosi na trudnice, a liječnici kažu da pojedini losioni mogu dovesti do defekta kod beba.

Osim toga stručnjaci napominju da pojedini sastojci u kremama za lice i tijelo mogu dovesti do neplodnosti. Neki od sastojaka kao što su MSG i tartrazin, a nalaze se u losionima, mogu izazvati ozbiljne probleme kod korisnika koji su skloni alergijama, ali u slučajevima ako se koriste dugoročno.

Neke druge hemikalije koje su pronađene u kremama su suporni dioksid i benzophenon – 3.

Doktorica Elizabet Salter – Green iz Velike Britanije je upozorila na to da neke hemikalije iz krema i losiona mogu biti toliko oštre da uzrokuju otećenja i anomalije kod beba u stomaku.

Jacqueline McGlad, izvršna direktorica Evropske agencije za okoliš, je dodala da bi bilo dobro maksimalno povesti računa o tome koje kreme koristimo i šta se u njima nalazi, prije nego se do kraja ispita učinak tih sastojaka na ljudsko zdravlje. Ona je dodala i to da učestala i obilna upotreba ovih proizvoda može dovesti do značajnog porasta raka, dijabetesa i smanjenja plodnosti kod žena.

U većini ovih preparata za njegu kože tijela i lica nalazi se dihydroxyaceton (DHA), koji reagirajući sa aminokiselinama dovodi do toga da koža izgleda tamnije, piše britanski The Sun.