{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Neki preparati za kožu mogu uzrokovati rak i neplodnost

22.7.2012. u 18:34
0
5
Neki preparati za kožu mogu uzrokovati rak i neplodnost
0
Neki preparati za kožu mogu uzrokovati rak i neplodnost
Dobro pazite šta i u kojoj mjeri stavljate na svoju kožu, upozoravaju liječnici. Neki sastojci u kremama su toliko opasni da mogu uzrokovati rak kože ili pak neplodnost.
Upozorenje se naročito odnosi na trudnice, a liječnici kažu da pojedini losioni mogu dovesti do defekta kod beba.

Osim toga stručnjaci napominju da pojedini sastojci u kremama za lice i tijelo mogu dovesti do neplodnosti. Neki od sastojaka kao što su MSG i tartrazin, a nalaze se u losionima, mogu izazvati ozbiljne probleme kod korisnika koji su skloni alergijama, ali u slučajevima ako se koriste dugoročno.

Neke druge hemikalije koje su pronađene u kremama su suporni dioksid i benzophenon – 3.

Doktorica Elizabet Salter – Green iz Velike Britanije je upozorila na to da neke hemikalije iz krema i losiona mogu biti toliko oštre da uzrokuju otećenja i anomalije kod beba u stomaku.

Jacqueline McGlad, izvršna direktorica Evropske agencije za okoliš, je dodala da bi bilo dobro maksimalno povesti računa o tome koje kreme koristimo i šta se u njima nalazi, prije nego se do kraja ispita učinak tih sastojaka na ljudsko zdravlje. Ona je dodala i to da učestala i obilna upotreba ovih proizvoda može dovesti do značajnog porasta raka, dijabetesa i smanjenja plodnosti kod žena.

U većini ovih preparata za njegu kože tijela i lica nalazi se dihydroxyaceton (DHA), koji reagirajući sa aminokiselinama dovodi do toga da koža izgleda tamnije, piše britanski The Sun.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: