Istraživanje naučnika
1

Neki lijekovi za druge bolesti učinkoviti i protiv raka

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američki naučnici istražili su da li je u borbi protiv raka efikasno više od 4.500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak i protiv raka, javlja Pressreader.com.

Dr. Steven Corsello iz instituta za borbu protiv raka Dana-Farber, koji je vodio istraživanje, kazao je kako su naučnici otkrili iznenađujući broj neonkoloških lijekova koji mogu uništiti ćelije raka u laboratoriji.

Smatra se kako bi mehanizmi djelovanja neonkoloških lijekova na rak, koje su otkrili naučnici, mogli biti korisni i za nove pristupe liječenju i za prenamjenu starijih lijekova.

Rad objavljen ove sedmice u časopisu Nature Cancer rezultat je do sada najvećeg proučavanja uzoraka koji imaju odobrenje američke agencije za lijekove ili su u ranim fazama kliničkog ispitivanja koji su pokazali da su sigurni za ljude.

Znanstvenici su ispitali djelovanje lijekova na više od 550 različitih linija kancerogenih stanica.

Ranije su ti napori bili preteški jer su naučnici morali uzgojiti jednu po jednu liniju kancerogenih ćelija kako bi pojedinačno testirali lijekove, a sada su koristili tzv. DNK barkodove, što je ubrzalo postupak.

"Otkrili smo 49 neonkoloških lijekova koji su mogli uništiti te linije kanceroznih ćelija, uništavajući jednu vrstu raka, ali ne i drugu, što je idealna odlika", kazao je Corsello.

Znanstvenici su odabrali četiri lijeka kako bi proveli dodatna istraživanja i utvrdili kako napadaju i uništavanju ćelije raka.

To je uključilo lijekove za šećernu bolest, upalu, borbu protiv alkoholizma i za artritične bolove kod pasa. Većina lijekova koje su testirali borila se protiv raka na novi način.