Za gubljenje kilograma
0

Ne trebaju vam dijete, samo opuštanje

Sarajevo-x.com
Ženama koje žele izgubiti na težini naučnici savjetuju da odustanu od iscrpljujućih dijeta i pobrinu se da su u toku dana dovoljno opuštene.

Dvogodišnje istraživanje pokazalo je da joga i meditacija pomažu u gubitku kilograma bolje nego tjelesna vježba i pravilna ishrana.

Žene koje su se opuštale bile su sretnije i zdravije na kraju programa. Eksperti vjeruju da reduciranje stresa vodi ka prestanku žudnje za kaloričnom hranom i slatkišima.

Istraživački tim sa Univerziteta Otago u Novom Zelandu podijelio je 225 žena u tri grupe, piše magazin Preventive Medicine.

Sve učesnice programa uspjele su u nakanama da spriječe nagomilavanje kilograma, ali su najbolje rezultate u gubitku na težini imale one iz prve grupe koje su u prosjeku izgubile oko 2,5 kg. One su imale časove joge, meditacije i pozitivne vizualizacije.

Doktorica Caroline Horwath objasnila je: "Učenjem i upražnjavanjem tehnika opuštanja žene mogu savladati stres i emocije bez da to rezultira nezdravom prehranom."

Ova studija sugerira da dijeta nije najbolji način gubitka kilograma i želi pomoći ženama da prestanu sa "hroničnim dijetama".