Zdravlje
0

Navike koje vas mogu ubiti

Sarajevo-x.com
Starenje ne znači neminovno drastično smanjenje životnog kvaliteta. Pored pametnog ulaganja i štednje koje je neophodna za ugodne stare dane, važno je "štedjeti“ i zdravlje koje je osnovni preduvjet za dobar i lagodan život u svakom dobu. Kako biste održali svoj životni kvalitet, potrebno se riješiti nekih navika koje će vam otežati starost.

Pušenje

Godišnje umire veliki broj ljudi uslijed posljedica pušenja. Rak pluća nije jedini ubica pušača, već i drugi problemi disanja mogu smanjiti kvalitet vašeg življenja. Pored toga, pušenje ima za posljedicu druge brojne zdravstvene probleme koji će otežati i onako tešku starost.

Nedostatak fizičke aktivnosti

Iako životni tempo ne ostavlja mnogo vremena za svakodnevnu fizičku aktivnost, lijenost je jedan od osnovnih faktora koji utječu na našu želju za vježbanjem. Kako biste očuvali svoje zdravlje i raspoloženje, dovoljno da svaki drugi dan izdvojite barem 20 minuta kako biste se kretali – prošetali ili uradili nekoliko vježbi. Pored toga što će fizička aktivnost odlično utjecati na vaše zdravstveno stanje, pomoći će vam i da se riješite stresa.

Nezdrava hrana

Brza, masna i kalorična hrana koja je tako ukusna je nezdrava hrana koju trebamo izbjegavati. Postoji bezbroj načina da od zdravih namirnica napravite pravu poslasticu, a da pri tome ne ugrožavate svoje zdravlje. Stoga je jako važno šta unosite u svoj organizam jer ga pogrešna hrana može uništiti.

Previše stresa

Nervoza, brige, negativno razmišljanje u kombinaciji i u velikim količinama izazivaju stres koji vas može odvesti u bolnicu. Naime, stres je među najubitačnijim bolestima modernog doba. Iako ga je teško kontrolisati, morate uložiti vanredne napore kako biste smanjili količinu stresa i kako biste opušteno i zdravo mogli živjeti.