Zdravlje
15

Nauka ima odgovor na pitanje zašto muškarci vole veće, zaobljene stražnjice

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nova studija Texas univerziteta u Austinu fokusirala se na pronalazak odgovora na pitanje zašto muškarci preferiraju žene sa većim, zaobljenim stražnjicama.

U studiji je ispitano 100 muškaraca koji su morali odrediti stepen privlačnosti prema raličitim ženama na fotografijama.

Istraživači su otkrili kako žene sa "optimalnim uglom zaobljenosti stražnjice" sa oko 45,5 stepeni od leđa najefektnije mogu iznijeti trudnoću. Dakle, sve se svodi na čistu biologiju i produžetak vrste.

Naravno, ovog podatka uglavnom muškarci nisu svjesni dok gledaju u privlačnu ženu, no radi se o podsvjesnom mehanizmu djelovanja i biološki uvjetovanom obrascu na osnovu kojeg njihov um nesvjesno traži ženu koja je idealna partnerica za produženje vrste i razmjenu genetičkog materijala.

"Ovakva kičmena struktura omogućava trudnicama da na idealan način balansiraju težinu stomaka. Žene sa zaobljenom stražnjicom bolje iznose trudnoću i manje su sklone povredama kičme. U konačnici, muškarci preferirajući ovakve žene u suštini nesvjesno traže idealnu partnericu koja će im obezbijediti zdravo potomstvo i iznijeti više trudnoća", pojasnio je autor ove studije, profesor psihologije David Buss.