Zdravlje
0

Naučnici spremni rizikovati zbog veće "moći mozga"

Sarajevo-x.com
Dvadeset posto naučnika priznalo je da koriste određene lijekove iz nemedicinskih razloga, odnosno da bi povećali svoje radne sposobnosti. Rezultati su to ankete koju je objavio britanski naučni magazin.

Većina njih je izjavila da lijekovima pokušavaju poboljšati koncentraciju, a čak 60 posto njih lijekove uzima svaki dan ili sedmično.

1.427 ispitanika učestvovalo je u online istraživanju na sajtu koja okuplja naučnike koji tu diskutuju o različitim temama. Više od trećine njih odgovorilo je da bi osjećali pritisak da svojoj djeci propišu te lijekove, ako bi znali da ih i druga djeca uzimaju.

Istraživanje je bilo fokusirano na tri rasprostranjena lijeka.

Ritalin ili metilfenidat je stimulant koji se obično uzima za liječenje problema hiperaktivnosti ili nedostatka koncentracije, uglavnom kod djece. Modafinil, odnosno Provigil propisuje se protiv poremećaja spavanja, ali i brzog umaranja.

Oba lijeka su uobičajena u studentskim kampusima gdje se koriste kao "pomoć pri učenju" za bolje rezultate i veću izdržljivost.

"Izgleda da ne izazivaju puno nevolja, s obzirom da ih mnogi studenti uzimaju," riječi su kliničkog doktora Briana Doylea. "Kad završe s ispitima, normalno se vraćaju svojim drugim aktivnostima i prestaju uzimati ove lijekove."

Drugi stručnjaci su izrazili veću zabrinutost zbog rezultata ovog istraživanja.

"Dokazano je da naučnici, kao i svi drugi, povremeno traže neke kraće puteve," kaže direktor epidemiološkog zavoda NIDA za AFP. Ritalin, dodao je, može izazvati ovisnost, pa čak iako se tvrdi da je siguran i efektivan kad se uzima kako je propisano.

Skoro 70 posto ispitanika odgovorilo je da bi bili spremni riskirati upotrebljavajući određene lijekove, samo da bi poboljšali svoju "moć mozga". Polovina onih koji uzimaju lijekove suočava se sa efektima kao što je glavobolja, nervoza ili pospanost. 80 posto ispitanih naučnika branilo je pravo razumnih ljudskih bića da sami unapređuju svoje sposobnosti, a više od pola njih se zalaže za smanjenje ograničenja pri upotrebi lijekova.

Više od 57 posto ispitanih mlađi su od 35 godina.