{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici sa Stanforda tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija tumore

2.2.2018. u 20:00
44
60
Naučnici sa Stanforda tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija tumore
44
Naučnici sa Stanforda tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija tumore
Foto: Ilustracija
Naučnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Stanfordu tvrde da su na pragu pronalaska vakcine koja ubija sve tumore u tijelu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Glavni autor ove studije, koja je 31. januara objavljena u magazinu "Science Translational Medicine", je profesor onkologije Ronald Levy. Pionir je u području imunoterapije raka, a njegov laboratorij razvio je uobičajenu hemoterapiju rituximab.

Vakcina koju su razvili je kombinacija dva postojeća lijeka. Predstavlja jedinstven tip imunoterapije jer reaktivira specifične T ćelije putem injektiranja mikrogramskih količina dva agensa direktno u tumor.

"Napredak imunoterapija mijenja medicinsku praksu. Ova vakcina je na miševima pokazala nevjerovatne učinke i uklonila sve tumore", rekao je Levy.

Čak 90 posto testiranih miševa izliječeno je nakon jedne vakcine, dok je preostalih 10 posto izliječeno nakon druge vakcine. Levyjev tim tvrdi da je vakcina djelovala i kod miševa kod kojih je rak metastazirao po cijelom tijelu.

Dodao je kako nova vakcina ne uzrokuje štetne nuspojave kod pacijenata koji se često pojavljuju kod drugih vrsta imunoloških simulacija te kako će ova vakcina biti finansijski isplativija nego dosadašnji tretmani.

U kliničko ispitivanje namjerava uključiti 15 oboljelih s limfomom u početnom stadiju. Ako ispitivanje bude uspješno, Levy tvrdi da će se moći koristiti kod više vrsta tumora i da će vremenom onkolozi davati injekcije oboljelima prije operativnih zahvata kako bi spriječili ponovno pojavljivanje tumora.

"Mislim da ćemo ovom vakcinom u budućnosti moći liječiti sve vrste tumora", rekao je Levy.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: