Zašto nikad nismo siti
0

Naučnici otkrili 'nezasitni gen' zbog kojeg smo debeli

Sarajevo-x.com
Tajna vitke linije je, čini se, u potpunosti u našim genima. Naučnici vjeruju da su otkrili “nezasitni gen” koji mozgu jednostavno ne šalje informaciju da smo siti.

Tokom testiranja na miševima pokazalo se da mutacija na jednom genu dovodi do prekida u slanju signala ka mozgu, pa organizam stalno ima potrebu za hranom i tako dolazi do debljanja.

Međutim, dobre vijesti su to da i sama indentifikacija gena vodi ka rješenju i pronalasku načina da se stane ukraj pretilosti, kažu istraživači sa Univerzitetskog medicinskog centra u Georgetownu u SAD-u.

Ljudi također imaju ovaj gen koji se povezuje sa pretilošću, ali naučnici kažu da do sada nije bilo najjasnije kako se on ponaša. Nakon obroka, ovaj gen djeluje tako da prenosi signal do hipotalamusa koji prima poruku da ste siti i smanjuje apetit. Međutim, tokom istraživanja na miševima se pokazalo da kod onih kod kojih je došlo do mutacije tog gena prijenos signala izostaje, pa oni jedu dvostruko više.

“Ovo otkriće bi moglo dati nove mogućnosti u kontroli tjelesne težine”, kaže doktor Boaki Xu, vodeći istraživač.

Naučnici će sada pokušati dodatnim istraživanjem na miševima naći rješenje za liječenje pretilosti koja je nastala zbog mutacije gena, koji se zove Bdnf, ali upozaravaju da je dug proces prije nego se rješenje, koje se može primijeniti na miševima, dodatno usavrši kako bi se primijenilo i na ljudima.