Zdravlje
7

Naučnici: Ne možemo garantovati da će lijek za AIDS ikada biti pronađen

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Naučnici na konferenciji o Sindromu stečene imunodeficijencije (AIDS) u Južnoj Africi upozorili su kako je istraživanje o lijeku tek u začetku te da ne mogu tvrditi da će lijek ikada biti pronađen.

Ove sedmice u Južnoafričkoj Republici okupilo se 18.000 naučnika iz cijelog svijeta kako bi predstavili svoje rezultate istraživanja u borbi protiv AIDS-a.

Oni su na konferenciji naveli da su istraživanja koja bi dovela do pronalaženja lijeka za AIDS još u začetku te da je za sada na raspolaganju antiretroviralna terapija koja kontroliše koncentraciju virusa i samim tim olakšava život oboljelih.

"Još ne znamo kada ćemo naći lijek i da li ćemo ga naći", naveli su naučnici.

Prema podacima iz studije godišnje se virusom HIV-a inficira oko 2,5 miliona ljudi širom svijeta. U prošloj godini potrošeno je preko 200 miliona dolara na istraživanja koja ima za cilj pronalazak lijeka protiv HIV-a.

AIDS je je ozbiljna bolest imunog sistema, sa često fatalnim ishodom koju uzrokuje je HIV virus. Bitno je naglasiti da HIV i AIDS nisu isto. Osoba koja ima HIV, ne mora da ima i AIDS, ali zato osoba koja ima AIDS, tj. sidu, mora da ima i HIV.