{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Naučnici istražuju novi test krvi koji otkriva rak dojke u ranoj fazi

2.10.2012. u 19:37
1
1
Naučnici istražuju novi test krvi koji otkriva rak dojke u ranoj fazi
1
Naučnici istražuju novi test krvi koji otkriva rak dojke u ranoj fazi
Britanski istraživači rade na novom testu krvi koji otkriva upozoravajuće znakove u DNK, a koji se odnose na bolesti raka, i to preciznije nego rentgenske zrake.
Trenutno vrše probu u Charing Cross bolnici u Londonu, gdje će ispitati krv 500 žena kojima je mamogram pokazao sjenu na dojci. Istraživači će potom porediti DNK u krvi žena koje imaju rak i žena kojima je rečeno da nemaju rak, a markeri su pokazali pisustvo kancerogenih ćelija.

Ukoliko test prođe uspješno, koristit će se ubuduće kao tehnika ranog utvrđivanja raka dojke kod žena srednje i starije dobi.

"Ovo istraživanje otvara mogućnost da jednog dana imamo test krvi koji će otkriti vrlo rane znakove raka, što će olakšati ženama koje čekaju danima na mamogram, a ovaj test će to pokazati za nekoliko trenutaka. Ukoliko sve prođe kako treba, ovaj test će biti dostupan za pet godina", rekla je dr. Jacqui Shaw.

"Kada žena ima rak dojke to vidimo iz DNK-a, ali želimo vidjeti koliko rano se mogu otkriti zankovi raka u testu krvi", kazao je prof. Charles Coombes.

Ovaj test bi također mogao pomoći ljekarima u tretmanima pacijenata koji boluju od raka dojke.

"To bi pokazalo medicinskim radnicima kakve abnormalnosti se dešavaju s rakom te pomoći u liječenju pacijenata s preciznošću i manje toksičnih lijekova", dodao je Coombes.

Studiju koju finansira britanska organizacija "Cancer Research" su uradili Leicester Univerzitet i Imperial Coleeg iz Londona.

Rak dojke godišnje usmrti 12.000 žena u Velikoj Britaniji, a oboli 40.000 žena godišnje.

Istraživači trenutno rade i tehnikama za rano otrkivanje raka pluća i crijeva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: