Zdravlje
7

Namirnice koje čuvaju zdravlje kostiju

Klix.ba
Namirnice koje sadrže kalcij i vitamin D su esencijalne ukoliko želite imati čvrste i zdrave kosti. Kalcij ojačava kosti i zube, a vitamin D poboljšava apsorpciju i rast kostiju.

Jedan od glavnih uzročnika osteoporoze je nedostatak kalcija i vitamina D. Važno je konzumirati hranu bogatu ovim sastojcima. Donosimo vam nekolio vrsta namirnica koje bi trebali uzimati redovno.

Mlijeko

Mlijeko je bogato kalcijem i vitaminom D, tako da je dobro steći naviku i svakodnevno popiti po jednu čašu mlijeka. Ako ne volite mlijeko, onda jedite sir i pijte jogurt.

Banane

Banane su pune kalcija i kalija, a korisne su i u jačanju imuniteta, potiču proteinski metabolizam i sprečavaju gubitak kalcija iz tijela.

Zeleno povrće

Povrće poput špinata, mladog luka, kupusa i brokula odličan je izvor kalcija. Vitamin K je prisutan u špinatu, a povećava gustoću minerala u kostima.

Orasi

Bademi i kikiriki sadrže veću količinu kalija, koji sprečava gubitak kalcija putem urina. Orasi su bogati omega-3 masnim kiselinama, koje usporavaju gubitak koštane mase i ubrzavaju formiranje kostiju.

Šljive

Šljive sadrže vlakno inulin koje pomaže tijelu da apsorbuje kalcij brže, a jača i kosti.

Sardine i losos

Sardine i losos su poznati po visokom nivou vitamina D i kalcija. Losos sadrži omega-3 masne kiseline i vitamin D.

Jaja

Ne pretjerujte s unošenjem jaja. Jedno jaje dnevno se smatra dovoljnim. Žumance ne odbacujte, jer se u njemu nalazi vitamin D.