{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najteži slučajevi alergija kod djece i odraslih

S
24.4.2009. u 06:58
2
3
Najteži slučajevi alergija kod djece i odraslih
2
Najteži slučajevi alergija kod djece i odraslih
Laura Weawer
Britanski magazin Mirror napravio je listu ljudi sa najčudnijim i najtežim oblicima alergija koje je medicina dosad zabilježila.
Devetogodišnja Cara Duncan alergična je na metal u bilo kom obliku, ne smije dirati novčiće, brave na vratima i automobilima, niti dugmad ili kopču na pojasu. U dodiru s metalom, Carina koža puca, a rane i plikovi koji se pritom stvaraju pričinjavaju djevojčici velike bolove. Cara u svako doba godine mora nositi rukavice.

Ben Ridings, osmogodišnjak, alergičan je na sunce u tolikoj mjeri da je oslobođen škole u popodnevnoj smjeni jer dječak ne smije izlaziti napolje dok je sunce visoko na nebu. Skoro uvijek nanosi zaštitnu kremu s faktorom 60, te nosi odjeću s UV-zaštitom. Inače, Benova koža otiče, a opekotine su nepodnošljive.

Susie Brown, 23-godišnja djevojka ima alergiju na kikiriki koja je toliko intenzivna da čak i u kontaktu s nekim ko je jeo kikiriki ili u prostoriji u kojoj ima kikirikija, Susie doživi anafilaktički šok. Skoro cijeli život Susie je zbog alergije provela u kući, a i sad u javnosti mora nositi masku preko nosa i usta.

Studentica Kate Bailey alergična je na grah od čijeg mirisa kolabira, a sa sobom stalno nosi adrenalinsku injekcije koje joj pomažu prilikom napada.

Također, u Velikoj Britaniji jedna je žena primljena u hitnu s nateklim licem i usnama da bi se kasnije otkrilo da je alergična na lijek kojeg je pio njen muž. Naime, nesretna žena je alergiju dobila putem poljupca s mužem.

Najteži slučaj alergija kod čovjeka ubjedljivo ima 13-godišnja Britanka Laura Weawer koja od ranog djetinjstva ima alergiju na skoro sve. Od osvježivača zraka, sapuna i deterdženata do namirnica od životne važnosti, mliječnih proizvoda i brašna te nekih vrsta voća i povrća.

Također, Laura je alergična na sve tkanine osim pamuka kao i na plastični namještaj, a zbog teškog ekcema svakih sat vremena mora nanositi kreme i masti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: