Zdravlje
7

Najstariji ljudi na svijetu otkrili tajne dugog života

Klix.ba
Emma Morano (Foto: EPA)
Emma Morano (Foto: EPA)
Pet najstarijih osoba na svijetu otkrile su tajne svoje dugovječnosti: od jedenja sirovih jaja do pridržavanja Deset Božijih zapovijedi.

Najstarija žena na svijetu proslavila je svoj 117. rođendan u novembru ove godine. Riječ je o Emmi Murano iz Italije koja je otkrila neobičan razlog svoje dugovječnosti, a to je "ne biti u vezi".

Njoj je u dvadesetoj godini dijagnozirana anemija i od tada dnevno jede samo dva sirova jaja i jedno skuhano, a zasluge svojoj dugovječnosti daje i ovoj jednostavnoj, ali neobičnoj dijeti.

"Jedem samo dva jajeta dnevno. I keksiće. Ali ne puno, jer nemam zuba", rekla je Emma.

Gospođa Morano koja ne jede meso živi sama od 1938. godine kada je napustila muža.

Nabi Tajma
Nabi Tajma

Nabi Tajima ima 116 godina i najstarija je osoba u Japanu.

Imala je desetero djece (sedam sinova i dvije kćerke), a u septembru 2015. godine imala je više od 140 potomaka (28 unučadi, 56 praunučadi i 35 prapraunučadi).

Tajima nikada u javnosti nije govorila o svom načinu života, a 2014. godine je za "The Japan Times" rekla da je ukusna hrana ključ dugovječnosti, a izdvaja nudle, goveđi gulaš i suši.

"Jedite i spavajte da biste živjeli dugo vremena. Morate naučiti da se opustite", rekla je Tajma.

Violet Brown
Violet Brown

Violet Brown ima 116 godina, a od Tajme je mlađa samo pet mjeseci. Najstarija je osoba na Jamajci.

Njen sin Harold Brown rekao je da Violet jede manje obroke, te da nikada ne jede svinjetinu i piletinu.

"Ona voli ribu i ovčetinu, a ponekad pojede i koljenicu. Njena ishrana sadrži dosta lokalno uzgojenih namirnica kao što su slatki krompir, narandža i mango", rekao je Brown.

Violet je i članica baptističke crkve, a svoju dugovječnosti pripisuje i vjeri. 2011. godine izjavila je da je pridržavanje Deset Božijih zapovjedi tajna njene dugovječnosti.

Ana Maria Vela Rubio
Ana Maria Vela Rubio

Ana Maria Vela Rubio ima 115 godina i najstarija je žena u Španiji. Rođena je u Andaluziji, a u Barcelonu se preselila prije više od 50 godina. Ova superbaka ima dvoje djece, četvero unučadi i sedamnaest praunučadi.

Njena kćerka Rubio smatra da su saosjećanje prema drugima i pozitivan stav ono što je drži u životu.

Adele Dunlap
Adele Dunlap

Adele Dunlap koja ima 113 godina je najstarija osoba koja živi u americi, a deveta najstarija na svijetu. Rođena je u decembru 1902. godine i trenutno živi u New Jerseyju.

I ona i njen sin Earl su zbunjeni, jer kako su rekli za NorthJersey.com, Adele nikada nije vodila pretjerano zdrav način života.

"Nikada nije išla na trčanje ili se bavila sportom. Konzumirala je cigarete sve dok moj otac nije imao prvi srčani udar, a jela je sve što je željela", rekao je Earl.

S druge strane postoji jedna hrana u koju se ona kune, a to su zobene pahuljice.