Nastavlja se istraživanje
11

Najnoviji testovi urina mogli bi pomoći u tretiranju raka prostate

M.A.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Najnoviji eksperimentalni testovi urina mogu otkriti da li će muškarci s ranim karcinomom prostate trebati agresivnu terapiju ili se mogu ostaviti medicinski neobrađenim, ali praćenim, kažu britanski istraživači.

Trenutni PSA testovi krvi to ne mogu učiniti, što znači da su mnogi muškarci izloženi nepotrebnim brigama, istraživanjima i terapijskim metodama. Test rizičnosti prostate (PUR) traži genetske markere kako bi se dobila preciznija procjena.

Ispitivanja provedena nad 537 pacijenata ukazuju na to da se muškarci mogu pouzdano sortirati prema riziku od nastanka malignih promjena, piše BBC.

Ovo je samo jedna od mnogih novih dijagnostičkih metoda, uključujući i onu temeljenu na analiziranju urina, kao i na nekim testovima krvi kojim naučnici teže da poboljšaju načine otkrivanja raka prostate.

Stručnjaci kažu da bi kombinacija ovih pretraga potencijalno mogla biti najbolji pristup u otkrivanju raka prostate. To je najčešći oblik raka koji pogađa muškarce u Velikoj Britaniji, jer ih na godišnjem nivou oboli čak 47.000.

No, PSA test može ponuditi pomalo konfuzne rezultate. Naime, oko 75 posto ili tri od četiri muškarca koji dobiju pozitivan rezultat na PSA testu, nakon biopsije utvrdi da ipak nema rak prostate.

Također, poznato je da PSA može dati pogrešan rezultat kod čak 15 posto muškaraca koji su zapravo dobili rak. Također, ovim testom ne može se dobiti uvid u to da li određeni tip raka može biti poguban za muškarce.

Rak prostate u najvećem broju slučajeva raste poprilično sporo tako da pacijent na samom početku nema nikakvih izraženih tegoba. Međutim, kod muškaraca koji imaju agresivne tumore potreban je zahvat koji će spriječiti njegovo širenje na zdrave ćelije.

Naučnik Shea Connell kaže da je u planu mnogo veće testiranje. On kaže kako se nada da će najnoviji test urina postati dostupan ljekarima širom svijeta u naredne tri godine i to kao dodatak PSA testu.

"Rak prostate je bolest od koje muškarci umiru više nego od bilo koje druge bolesti. Nažalost, trenutno nismo u stanju da kažemo koji će muškarci s dijagnosticiranim rakom prostate morati na agresivne tretmane, a koji neće. Međutim, važno je da idu redovno kod ljekara, a mi smo na tragu da novim testovima urina dođemo do nekih novih saznanja", rekao je on.

Connell je također istakao kako se naučnici neće zaustaviti na ovome i da nastavljaju istraživanja.