Novo istraživanje
14

Nagle promjene vremena povećavaju rizik od smrti, najranjiviji srčani bolesnici

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Nagle promjene vremena povećavaju rizik od smrti kod osoba s kardiovaskularnim bolestima, pokazalo je novo veliko istraživanje.

Nova globalna analiza objavljena u časopisu Circulation, otkrila je da je izloženost toplotnim talasima ili ekstremno hladnom vremenu uzrok dodatnih smrti od kardiovaskularnih bolesti koje su se dogodile u 567 gradova u 27 zemalja od 1979. do 2019.

Istraživači su dalje primijetili da su ljudi sa srčanom insuficijencijom ranjivi na visoke temperature jer su bili pod 12 posto većim rizikom od iznenadne smrti tokom toplotnih talasa u odnosu na dane sa blagim vremenom. Dok ih je izuzetno hladno vrijeme dovelo do 37 posto većeg rizika od umiranja, piše Forbes.

"Iako ne znamo razlog zašto su efekti temperature bili izraženiji kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom, to bi moglo biti posljedica progresivne prirode srčane insuficijencije kao bolesti", rekao je koautor studije Haitham Khraishah, saradnik za kardiovaskularne bolesti sa Univerziteta u Medicinski fakultet Marylanda, u saopćenju za javnost.

Jedna od četiri osobe sa srčanom insuficijencijom ponovo se primaju u bolnicu u roku od 30 dana od otpusta, a samo 20 posto pacijenata sa srčanom insuficijencijom preživi 10 godina nakon dijagnoze.

U svojoj studiji, istraživači su pomno analizirali 32 miliona smrtnih slučajeva od kardiovaskularnih bolesti širom svijeta u periodu od četiri decenije. Oni su dobili pristup ovim podacima od Multi-Country Multi-City (MCC) Collaborative Research Network — grupe stručnjaka iz različitih oblasti koji su proučavali uticaje klimatskih promjena na javno zdravlje i kako stresori iz okoliša povećavaju rizik od smrtnosti.