Podrška i osnaživanje
71

Na Trebeviću održana konferencija "Svi smo mi heroine", istaknuta važnost prevencije nasilja nad ženama

N. C.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Na Trebeviću danas je održana konferencija "Svi smo mi heroine" o prevenciji nasilja, mentalnom zdravlju i ginekološkim pregledima.

Organizatori konferencije, koja se oržala u hotelu "Pino Nature", su udruženja "Heroina" i ''Žena za ženu'' iz Srbije.

Na samom početku konferencije obratila se Aida Terzić koja je bila domaćin ove konferencije.

"Kada me je prijateljica Marija pozvala prije par mjeseci i pitala da li joj želim pomoći u organizaciji konferencije jer ne poznaje nikoga u Sarajevu. Naravno, objeručke sam prihvatila da Relax Tours i hotel Pino budu podrška u svakom pogledu. Smatram da svaka od nas u svom okruženju ima neku žensku osobu koja se nekada u životu susrela s nekom vrstom nasilja, tako da mislim da je ovo tema o kojoj trebamo govoriti. Također, trebamo biti podrška ženama koje prolaze kroz nasilje. One moraju znati da one nisu te koje trebaju da se stide radi ovakvih stvari, već da su one heroine i da su žrtve, a da se počinitelji trebaju stidjeti", kazala je.

Marija Lakić iz organizacije "Heroine" istakla je važnost prevencije nasilja nad ženama.

Marija Lakić iz udruženja
Marija Lakić iz udruženja "Heroine" (Foto: I. Š./Klix.ba)

"Organizacije 'Heroine' i 'Žene za ženu', koje, inače, potiču iz Srbije i bave se podrškom ženama kada je u pitanju i nasilje i zdravlje, odlučile smo se ujediniti sa srodnim organizacijama i BiH kako bi napravile jedan lijep panel na kojem čemo prvo govoriti o prevenciji nasilja, a onda i načinima na koje se žena može zaštititi, koja su njena prava te zašto je važno da pričamo o tome", navela je.

Jedna od organizatorki konferencije Ivana Marković iz udruženja "Žena za ženu" istakla je da je nasilje nad ženama zastupljeno na čitavom Balkanu.

"Željela bih da istaknem da je nasilje nad ženama itekako zastupljeno na čitavom Balkanu i s tim u vezi smo se odlučile odvažiti da o tome govorimo regionu. Naša prva konferencija je u Sarajevu, ali će se nastaviti za dva dana u Banjoj Luci. Dok u drugoj polovini godine planiramo napraviti konferenciju u Skoplju, a onda Beograd te drugi gradovi u Srbiji.

Ivana je istakla da je veoma važno ekonomsko osnaživanje žena odnosno ekonomska neovisnost.

Ivana Marković iz udruženja
Ivana Marković iz udruženja "Žena za ženu" (Foto: I. Š./Klix.ba)

"U proteklih nekoliki godina istraživali smo i došli do zaključka da je veoma značajna ekonomska neovisnost žene. Kroz brojna istraživanja i ankete smo utvrdili da sve počinje od ekonomskog nasilje u porodici pa se kroz to protežu neki drugi vidovi nasilja, najčešće psihološkog koje je manje vidljivo, a potom i fizičko. Nažalost, na kraju se dešavaju i femicidi. Važno je da ovom tribinom pošaljemo poruku da žene otvoreno govore o nasilju, da to nije sramota i stid. Ova tema je 'škakljiva' upravo zato što ne želimo da eksponiranjem teme dovedemo u pitanje povjerenje druge strane. Nama je jako važna muška strana i njihova podrška", navela je.

Na konferenciji se obratio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica, a među panelisitima su advokati, psiholozi, ginekolozi i članovi nevladinih organizacija.