{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na PET/CT odjelu u Sarajevu vrše se sve dijagnostičke pretrage kao i u svijetu

25.10.2015. u 19:23
111
95
Na PET/CT odjelu u Sarajevu vrše se sve dijagnostičke pretrage kao i u svijetu
111
Na Klinici za nuklearnu medicinu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu nalaze se i Odjel za radionuklidnu terapiju, te Odjel PET/CT koji su opremljeni u skladu s najvišim međunarodnim standardima i pružaju mogućnost obavljanja dijagnostičkih pretraga dostupnih u svijetu.
PET/CT odjeljenje pripada dijagnostičkom aspektu nuklearne medicine. Pozitronska emisiona tomografija (PET) je najosjetljivija molekularna slikovna metoda današnjice kojom se pomoću intravenski primijenjenih radioaktivnih pozitronskih emitera kao što su npr. F18, C11, N13, Ga68 mogu prikazati različite metaboličke ćelijske funkcije.

Riječ je o studiji koja se koristi u savremenoj nuklearno-medicinskoj dijagnostici i predstavlja kombinaciju pozitronske emisione tomografije (PET) i kompjuterizirane tomografije (CT). Slika se dobija iz oba uređaja istovremeno i može se kombinovati u jednu superponiranu funkcionalnu sliku (tzv. fuzioniranje slike). Funkcionalna slika dobijena od PET-skenera prikazuje prostornu raspodjelu metaboličkih ili biohemijskih aktivnosti u organizmu zajedno s anatomskom slikom dobijenom na CT-aparatu.

Metoda omogućava istovremeno prikaz morfologije i funkcije pojedinih organa, što je bio nedostatak PET-a ili CT uređaja pojedinačno.

"U pitanju je jedan od najnovijih aparata koji spadaju u tzv. hibridne aparate u kojem su dva aparata spojena u jedan i koji omogućava vršenje dijagnosticiranja bolesti, praćenje uspješnosti terapije, te posmatranje eventualne pojave udaljenih metastaza u tijelu", pojašnjava za Klix.ba šefica odjela PET/CT, prim dr. Renata Milardović i dodaje kako su devedeset posto pacijenata koji se slikaju na ovom aparatu onkološki pacijenti.

Indikacije su vrlo striktno određene, a to su najčešće limfomi, karcinomi pluća, karcinomi debelog crijeva, karcinomi bubrega, maligni melanomi, karcinomi dojke, neki koštani tumori i tumori nepoznatog primarnog sijela. Na pretragu se dolazi uz preporuku ljekara specijaliste i s uputnicom ljekara opće prakse.

"Za ovu pretragu se pacijentima aplicira radioaktivna glukoza obilježena sa F18 koja u organizmu više ulazi u ćelije koje imaju ubrzan metabolizam glukoze kao što su tumorske ćelije, i na taj način ih obilježava omogućavajući njihovu vizualizaciju", pojašnjava prim. dr. Milardović.

Ovaj je aparat u funkciju stavljen u oktobru 2013. godine, a svake sedmice ljekari u ovom odjeljenju slikaju od 25 do 30 pacijenata. Najčešće su to pacijenti sa limfomima, karcinomima pluća, karcinomima debelog crijeva i malignim melanomima.

"Kažu da je PET/CT najznačajnije medicinsko tehnološko dostignuće 21. stoljeća, a naša Klinika je jedina u državi koja raspolaže ovakvim aparatom", kaže dr. Milardović.

Odjel za radionuklidnu terapiju opremljen je u skladu s internacionalnim standardima zaštite od zračenja i raspolaže sa osam kreveta.

Radionuklidna terapija ima poseban značaj u terapiji karcinoma štitnjače, a primjenjuje se i kod benignih kliničkih stanja kao što su hipertireoza, radiosinoviektomija kod upale zglobova… (više o bolestima štitnjače čitajte ovdje.)

Pacijenti se nalaze pod odgovarajućim stalnim medicinskim i videonadzorom i otpuštaju se kući tek nakon što im je izmjerena doza zračenja ispod one dozvoljenje zakonskim normama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: