Učesnici 12 država
231

Promo / Na 8. Kongresu kardiologa i angiologa predstavljene najnovije metode ultrazvučnog pregleda srca

Od 20. do 23. septembra 2018. godine u Sarajevu se održao kongres kardiologa i angiologa BiH.

Na kongresu je učestvovalo 600 učesnika i 34 inostrana predavača iz 12 država. Doktorica Jasmina Ćorović-Kuburović na sesiji o ehokardiografiji predavala je o novim metodama pregleda utrazvuka srca koje kao takve jedina u Bosni i Hercegovini radi Poliklinika Atrijum u Sarajevu.

Ekspert za ultrazvuk srca kod odraslih, dr Ćorović-Kuburović, govorila je o primjeni i načinu rada 2D straina, speckle tracking i AFI u svakodnevnoj praksi. U svom izlaganju izdvojila je primjere iz lične prakse, te prezentirala uspjeh ove metode.

Ovakav način pregleda u svijetu je dostupan već nekoliko godina, a naša stručna javnost se još uvijek upoznaje sa trenutno najdetaljnijim neivanazivnim pregledom srca.

Sesija koju je doktorica Ćorović-Kuburović držala bila je izuzetno dobro posjećena te je od moderatora sesije, prof. Kušljugića (Bosna i Hercegovina), prof. Neškovića (Srbija) i prof. Srbinovske (Makedonija) dobila vrlo pozitivne i pohvalne komentare.

"Predstavila nam je i približila najsavršeniju metodu ultrazvučnog pregleda kroz prikaze pacijenata iz njene prakse, približila nove svjetske i evropske smjernice za dijagnostiku i liječenje sve zahtjevnije kardiološke patologije sa kojom se susrećemo. Najbitnije, predstavila je bitnost ovakve metode kod pacijenata sa infarktom miokarda koja kao neinvazivna metoda, značajno pomaže u dijagnostici bolesti krvnih žila srca te smanjuje broj pacijenata koji su do sada išli na invazivnu kardiološku dijagnostiku kao što je koronarografija", rekao je doktor Denis Mačkić iz Opšte bolnice u Sarajevu.

Ekspertni ultrazvuk srca može se uraditi u Poliklinici Atrijum, Džemala Bijedića 185. Pregled je neophodno zakazati na broj 033 768 765.