Zdravlje
0

Muzika je našem mozgu ugodna kao seks

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Nije važno slušate li Beatlese ili Beethovena, ugoda koju pritom osjećate jednaka je onoj pri jelu ili vođenju ljubavi. Mozak pri svim tim slučajevima otpušta supstancu koja nam pruža zadovoljstvo, pokazuje nova studija.

Prethodno je otkriveno da supstanca koju ćelije otpuštaju kada komuniciraju jedna s drugom, dopamin, pruža zadovoljstvo pri jelu i vođenju ljubavi, baš kao i konzumaciji droga, a sada je utvrđeno da se isto dešava i kad nas oduševi neka muzička kompozicija.

To objašnjava zašto je u svim kulturama muzika tako popularna, napisali su Robert Zatorre i Valorie Salimpoor sa Univerziteta McGill u Montrealu u naučnom magazinu "Nature Neuroscience".

Studija koju su proveli obuhvatila je efekte instrumentalne muzike, pokazujući da glas nije neophodan da bi se proizveo dopamin u organizmu. Naknadno će se utvrditi kakav utjecaj ima glas u cjelokupnom ugođaju.

Skeniranjem mozga volontera koji su učestvovali u eksperimentu utvrđena je veća pojava dopamina u strijatumu u vrijeme kad su slušali omiljenu skladbu u odnosu na druge numere, prenosi AP.