Istraživanje hromosoma 'Y'
0

Muškarcima ipak ne prijeti istrebljenje

Sarajevo-x.com
Uprkos istraživanju od prije nekoliko godina u kojem su naučnici tvrdili da će muški rod izumrijeti, danas se smatra da je to totalno pogrešno razmišljanje prvenstveno zbog hromosoma Y. Studija objavljena u žurnalu 'Nature' pokazuje da se hromosom Y mnogo brže razvija nego ostali genetski kodovi.

U studiji koju je napravio Institut Whitehead u Cambridgeu uspoređivani su Y hromosomi ljudi i čimpanzi. Otkriveno je da je razlika između ljudskog roda i čimpanzi oko 30 posto.

"Hromosom Y razvija se brže od ostalih.To izgleda kao kuća koja se konstantno renovira", objasnio je doktor David Page za The Associated Press.

Jennifer Hughes, doktorica koja je učestvovala u istraživanju naglašava da iako se hromosom Y razvija brže od ostalih, opet ne mora da znači da su muškarci napredniji od žena.

Britansko istraživanje je trajalo dvije godine zbog novih otkrića na koja su stalno nailazili.

Naučnici su se upustili u ovo istraživanje zbog toga što je hromosom Y izolovan i nema svog para kao ostalih 44 hromosoma. Kad se desi mutacija ne postoji odgovarajući par da prikrije promjene.

Prije nekoliko godina urađeno je istraživanje po kojem se hromosom Y stalno smanjuje. Naučnici su došli do zaključka da bi mogao nestati za 50.000 godina , što znači da bi muški rod mogao nestati.

"Ova priča još uvijek mora da se istraži. Ponekad bi bilo zabavno reći da će muškarci nestati, ali nauka je na dobrom putu da dokaže da to uopće nije istina", kaže dr. Hughes.