Zdravlje
2

Muškarci s krvnom grupom A, B ili AB imaju četiri puta veći rizik da pate od impotencije

Klix.ba
Veliki broj muškaraca širom svijeta pati od impotencije zbog pretilosti, dijabetesa ili usljed starosti. Naučnici su otkrili da bi impotencija mogla biti povezana s krvnom grupom.

U novoj studiji otkriveno je da muškarci s krvnom grupom A, B ili AB imaju četiri puta veći rizik da pate od impotencije, odnosno erektilne disfunkcije, za razliku od muškaraca koji imaju nultu krvu grupu.

Ova otkrića su značajna jer skoro polovina muškaraca ima krvnu grupu A, B ili AB. Naučnici koji su došli do ovog otkrića kazali su kako ono podržava ranije istraživanje koje je pokazalo da krvna grupa utječe i na rizik od razvoja srčanih oboljenja.

Jedan od 10 muškaraca doživi erektilnu disfunkciju u životu. Iako su lijekovi poput Viagre revolucionalizirali liječenje, 30 posto muškaraca ne osjeti poboljšanje nakon uzimanja lijeka.

U istraživanju je učestvovalo 350 muškaraca u šezdesetim godinama. Bili su podijeljeni u dvije grupe - oni koji imaju problem i oni koji nemaju. Svakom je provjerena krvna grupa. Utvrđeno je da je više muškaraca s krvnom grupom A, B i AB imalo problem s impotencijom.

Teorija o utjecaju krvne grupa ne zdravlje pojavila se još prije 100 godina.