Istraživanje
36

Muškarci koji više gledaju TV imaju manje sperme

Klix.ba
Nova studija otkrila je kako mladi muškarci koji gledaju televiziju više od 20 sati sedmično proizvode skoro duplo manje sperme od onih koji televiziju gledaju mnogo kraće.

Studija je istražila navike 189 mladih muškaraca dobi od 18 do 22 godine. Od muškaraca je traženo da daju uzorak sperme i odgovore na pitanja o dijeti, vježbama i vremenu provedenom pred TV-om.

Utvrđeno je da oni koji gledaju televiziju 20 i više sati sedmično proizvedu 44 posto manje sperme od onih koji su izjavili da je gledaju mnogo manje ili nikako.

"Nijedan nivo sperme nije toliko nizak da muškarac ne može biti sposoban napraviti dijete", rekao je seks terapeut Desiree Spiering.

Tokom istraživanja je otkriveno kako veliki utjecaj na količinu sperme ima vježbanje.

Muškarci koji su 15 ili više sati sedmično radili energične vježbe imali su 73 posto više sperme od onih koji su vježbali pet sati sedmično.

"Bitno je istaći da postoji veliki broj faktora koji utječu na produkciju sperme, od načina ishrane, vježbanja, do običnih životnih navika", rekao je dr. Peter Illingworth iz Centra za oplodnju Australije.

Studija je objavljena u birtanskom žurnalu Sports Medicine.