Zdravlje
152

Muškarac putuje svijetom i upoznaje djecu sa istim rijetkim poremećajem

Klix.ba
(Foto: Facebook)
Britanac Jono Lancaster (30) boluje od rijetkog genetskog poremećaja pod nazivom Treacher-Collinsov sindrom, bolesti koja izaziva deformaciju kostiju lica i onemogućava potpuni razvoj lobanje, čeljusti i jagodičnih kostiju. Ovaj je poremećaj toliko rijedak da pogađa tek jedno od 10.000 novorođenčadi.

Jono je svoj život odlučio posvetiti određenoj misiji upoznavanja djece sa istim poremećajem koji ima i on, kako bi ih ohrabrio i pokazao im da nisu jedini. Sredinom novembra je posjetio Australiju kako bi upoznao dvogodišnjeg Zackaryja koji boluje od istog poremećaja. Zackaryjeva majka ga je pronašla preko Facebooka i odlučila ga kontaktirati.

"Jono je za nas velika zvijezda i inspiracija. Kad je rekao da dolazi u Australiju, znala sam da ga moramo upoznati i bilo nam je tako drago da Zack ima priliku upoznati nekog kao što je on", kazala je dječakova majka.

Pored Zacka, Jono je posjetu Australiji iskoristio da se susretne i sa drugom djecom koja boluju od ovog poremećaja, u nadi da će ih inspirisati da žive ispunjene i sretne živote. Posjetio je i Novi Zeland, a fotografije sa druženja redovno objavljuje na svom Facebook i Twitter profilu.

"Volio bih da sam kao dijete imao priliku upoznati nekog kao što sam ja danas, nekog ko ima posao, partnera i sretan život i ko bi mi rekao da isto to i ja mogu postići jednog dana", pojasnio je Jono.