Istraživanje
32

Muška plodnost ne traje zauvijek: Što su stariji manji je uspjeh IVF začeća

Klix.ba
Stopa uspjeha začeća kod parova koji se podvrgnu IVF tretmanu ovisi i od toga koliko godina ima muškarac, tvrdi se u američkoj studiji.

Ukoliko je riječ o starijim muškarcima, šansa za vantjelesno začeće je manja nego kod mlađih muškarac koji imaju partnericu istih godina. Univerzitet Harvard je predstavio u studiji 19.000 ciklusa IVF-a čime su razbili predrasude da ovaj tretman ovisi samo od žena, a da muška plodnost traje zauvijek.

Bilo je da je riječ o prirodnom ili potpomognutom konceptu začeća, mutacije spermija i smanjenje broja spermija kod starijih muškaraca smanjuje šansu za trudnoću. Ranija istraživanja pokazala su da starija sperma sklonija genetskim greškama i da je povezana sa razvojem autizma i šizofrenije kod djece.

Ipak, godine žene imaju više utjecaja na plodnost nego godine muškarca. U studiji je utvrđeno da muškarci u dobi između 40 i 42 godine imaju 46 posto manju šansu da dobiju bebu putem IVF tretmana, za razliku od muškaraca od 35 godina, pod uvjetom da je partnerica mlađa od 30.

Tridesetpetogodišnje žene imaju mnogo više uspjeha s muškarcima koji su mlađi od 30 godina i to u prvom ciklusu, u odnosu na one s partnerima koji su u srednjim 30-im godinama.