Zdravlje
3

Mučnine i povraćanje: Od prolaznog stanja do pokazatelja teških oboljenja

Klix.ba
Mučnina je jedan od najnespecifičnijih simptoma. Može biti uzrok raznih stanja ili pokazatelj ozbiljnih bolesti, kao i znak da unosimo hranu koja ne odgovara našem želucu.

Upravo zbog toga što mučnina može, a i ne mora biti pokazatelj ozbiljnih bolesti, potrebno je pratiti šta je to što izaziva mučninu.

Ona može biti znak da ste pojeli lošu hranu ili hranu koja vam jednostavno nije "sjela", a može i značiti da imate karcinom pankreasa.

"Ukoliko je mučnina konstantna i praćena povraćanjem do te mjere da ne možete zadržati hranu u želucu tokom određenog vremenskog perioda, potražite doktora što prije", kaže Chavi Eve Karkowsky, specijalistica ginekologije i ženskog zdravlja.

Evo nekih neočekivanih, a ipak čestih uzroka mučnine.

1. Migrene

Mučnina je čest pratilac migrena. "Mnogi ljudi ne znaju koliko su ova dva stanja povezana. Nažalost, uzrok migrena nije najbolje razjašnjen, tako da nije poznato ni zašto je mučnina jedan od češćih simptoma", kaže doktorica Karkowsky.

2. Kongestivni sindrom karlice

Ovaj sindrom jedan je od onih koji se rijetko dijagnostikuju, ali su čest uzrok abdominalne boli i mučnine. Sindrom je uzrokovan venskom insuficijencijom u karlici, nešto poput proširenja vena na nogama. Proširene vene vrše pritisak na jajnike, crijeva, maternicu i mjehur te uzrokuju širok dijapazon simptoma, uključujući i mučninu. Venska insuficijencija se u predjelu karlice liječi neinvazivno i brzo.

3. Stres

Jedan je od najvećih neprijatelja želuca i doprinosi gastritisu, želučanoj kiselini. Potrebno je boriti se protiv stresa te kontrolisati unos hrane.

4. Žučni kamenac

Mučnina i povraćanje praćeno temperaturom najveći su pokazatelj upravo prisustva kamenca u žuči. Ukoliko je sadržaj želuca izbačen povraćanjem crne boje ili tamno crvene, to je siguran znak pucanja čira ili krvarenja u gastrointestinalnom traktu.

5. Razne tablete

Kontraceptivne pilule, vitaminske tablete ili lijekovi koje uzimate na svoju ruku često kao nuspojavu imaju mučninu. Ono što možete probati jeste da tablete ne uzimate na prazan želudac, već uglavnom sa slanom hranom.

Pored navedenih uzroka, razlog mučnina mogu biti i trudnoća ili mamurluk, a najbolji lijek je izbacivanje iz upotrebe hrane, cigareta i alkohola koji vam škode, piše Cosmopolitan.