Novo istraživanje
33

Mršavljenje utječe i na hrkanje

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Naučnici su utvrdili da smanjenje tjelesne težine poboljšava disanje bolesnika koji pate od apneje.

Grupa istraživača iz Pennsylvanije pokušava shvatiti otklanja li reducirana prehrana masne naslage s donje strane najpokretljivijeg mišića u tijelu čovjeka.

Zadebljanje jezika

Još uvijek nije jasno zašto se masne naslage oblikuju na jeziku ako znamo da ovaj mišić omogućava govor, disanje i prevrtanje hrane.

"Zadebljanje jezika može biti genetske prirode ili posljedica evolucije. Zdravi obroci svakako pomažu da se izbjegne taloženje masnoća na jeziku", objašnjava autor studije Richard Schwab.

Apneja

Riječ je o poremećaju disanja koji izaziva hrkanje, glasno disanje i trzanje tokom spavanja. Može biti uzrok pospanosti tokom dana i generalno loše utječe na kvalitetu života.

Najčešći je tip opstruktivna apneja. Javlja se tokom spavanja kada gornji dišni putevi djelomično ili potpuno postanu neprohodni. Osobe s prekomjernom težinom, uvećanim vratom i krajnicima nositelji su većeg faktora rizika.

Kako spriječiti pojavu apneje?

  • pokušajte smanjiti tjelesnu težinu
  • spavajte na boku
  • izbjegavajte alkohol, osobito prije spavanja
  • ne uzimajte tablete za spavanje bez odobrenja liječnika.

Ozbiljnija stanja zahtijevaju bolnički tretman. To podrazumijeva i upotrebu aparata za disanje. Tokom noći mehanizam upumpava kisik i drži dišne puteve stalno otvorenim.

Naučnici sa Univerziteta u Pennsylvaniji promatrali su 67 pacijenata koji boluju od opstruktivne apneje. Pacijenti su tokom tretmana izgubili oko 10 posto tjelesne mase i za 30 posto smanjili tegobe koje nastaju zbog apneje.

Promatrajući veličinu otvora na gornjim dišnim putevima, naučnici su utvrdili da su poboljšanja nastala sa smanjenjem tjelesne težine. Gubitak kilograma odrazio se i na veličinu mišića vilice koji su nužni za proces žvakanja hrane. Smanjili su se i mišići s obje strane dišnih puteva.

"Pouzdano smo utvrdili da se simptomi apneje ublažavaju uslijed redukcije masnoća na jeziku. Postavili smo jedinstveni terapeutski cilj, a to do danas nije bio slučaj pri liječenju",  objašnjava doktor Schwab.

Studija je objavljena u stručnom časopisu za respiratornu i urgentnu medicinu.

"Istraživanje daje tačne informacije o faktorima koji utječu na stvaranje apneje, ali ne postoje jasne metode koje mogu u potpunosti otkloniti masnoće nataložene na jeziku", objašnjava za BBC britanski doktor Nick Hopkinson.