Elvira i Claus pokušavaju
0

Može li se uz ekstremnu dijetu doživjeti 120 godina?

Sarajevo-x.com
Elvira i Claus Bonrich
Elvira i Claus Bonrich
Elvira i Claus Bonrich su veoma uspješan mladi par. Claus je programer, a Elvira radi u trgovini zdrave hrane. Mladi par, koji živi u Wimbeldonu, u južnom Londonu, ima sve što poželi. Voze skupocjene automobile, nose dizajniranu odjeću i vode posve normalan društveni život, no oni ipak imaju jedan posve drugi životni cilj – žele da budu najdugovječnije osobe na svijetu.

Par Bonrich vjeruje kako će uspjeti doživjeti i duboku starost ekstremnom dijetom, odnosno praćenjem svakog zalogaja koji unose u organizam.

Dijeta "ograničenje kalorija" postala je nedavno veoma popularna u Americi, a mladi par iz Londonda se nada da će upravo zahvaljujući toj dijeti doživjeti najmanje 120 godina.

Par koji vjeruje kako je pronašao recept za dugovječnost, tvrdi kako je neophodno u organizam unositi povrće, ribu i orašaste plodove, te pratiti svaki zalogaj koji se unosi u organizam.

"Pazimo na svaki zalogaj, a na ovoj dijeti smo već dvije i po godine. Ne jedemo proizvode od pšenice, mliječne proizvode, šećer, meso, niti pijemo vodu sa slavine. Ja uzimam hranjive dodatke i idem u teretanu najmanje tri puta sedmično, a trčim svaki dan", objasnila je Elvira.

Umjesto pržene sirova, i hrana kuhana na pari

Oni koji se odluče za ovakvu dijetu ne smiju jesti prženu, već hranu kuhanu isključivo na pari ili pak sirovu.

Navodno, ovakva ekstremna dijeta, odnosno ograničavanje kalorija, umanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i moždanog udara.

Sljedbenici ovakvog programa života tvrde kako zahvaljujući ovoj dijeti ljudi mogu doživjeti i 140 godina.

Inače, ograničenje kalorija je osmišljeno kako bi se smanjio nivo glukoze i inzulina, reducirala masnoća, smanjile upale, ili pak izgubio koji kilogram.

"Želim dugo da živim i budem što zdravija. Vrijedi pokušati", kazala je Elvira, dodajući kako ona i njen suprug konzumiraju isključivo svježe povrće, boće, ribu i sjemenke.

Naprimjer, njihov doručak je čaša cijeđenog soka, umjesto kafe ili čaja, te domaće žitarice s bananama. Za užinu konzumiraju suho voće, a za ručak povrće na pari. Za večeru, pak, ovaj par konzumira ribu ili umak od rajčice.

Zdravi i pet godina mlađi

Par rijetko putuje u inostranstvo jer ne žele odstupiti od svog režima prehrane, a tvrde kako su, otkako prakticiraju ovu dijetu, mnogo zdraviji te se veoma dobro osjećaju.

"Claus i ja smo išli na ljekarski pregled prošle godine i ljekar nam je kazao kako smo oboje najmanje pet godina mlađi od naše biološke starosti", dodala e Elvira.

Inače par povremeno popije čašu vina, te se trude da nikako ne odstupaju od svog programa prehrane. Oboje su veoma uspješni u poslovima koje obavljaju, a kažu kako zahvaljujući dijeti imaju dodadatne energije i motivacije, prenosi Daily Mail.

Želja im je da dožive duboku starost i nadaju se da će u tome uspjeti zahvaljujući zdravoj prehrani.

Inače o ovoj dijeti pisao je i naučnik Roy Walford, i njegova knjiga "Beyond The 120 Year Diet: How To Double Your Vital Years" je poput Biblije za one koji prakticiraju ovu dijetu.