Naučnici izumili cjepivo
0

Moguće je jesti sve što poželite i mršaviti

Klix.ba
Revolucionarna vakcina, koja bi ljudima omogućavala da uživaju u kaloričnoj i masnoj brzoj hrani i istovremeno mršave, bi se uskoro mogla naći na tržištu.

Naučnici su izumili cjepivo protiv pretilosti, koje koristi imunološki sistem u cilju sprečavanja debljanja. Oni su tokom testiranja miševima davali jednu injekciju dnevno. Nakon četiri dana kod miševa je zabilježen gubitak tjelesne težine za 10 posto.

Životinje su se za to vrijeme hranile masnom i kaloričnom hranom. Bude li ova injekcija uspješna i na ljudima, to znači da će omogućiti konzumiranje ukusne i visokokalorične hrane bez straha od debljanja, piše Daily Mail.

Ipak, stručnjaci savjetuju da ne odustajete od zdrave ishrane, jer previše masna hrana ostavlja druge štetne učinke na zdravlje. Najnovije istraživanje je još uvijek u testnoj fazi, a injekcija bi se na tržištu mogla naći tek za sedam godina.

Injekcija djeluje tako što "vara" imunološki sistem koji, zatim, stvara antitijela protiv hormona koji se zove somatostatin.

Mozak i probavni sistem proizvode somatostatin, koji djeluje tako što ometa druge hormone, što dovodi do usporavanja metabolizma i debljanja. Antitijela iz injekcije bi trebala spriječiti njegovo djelovanje, što bi ubrzalo metabolizam i potaklo mršavljenje.

Vodeći autor studije Keith Haffer, iz američke kompanije Braasch Biotech je kazao da ova studija pokazuje da je pretilost moguće liječiti vakcinom.