Ljekari upozoravaju
0

Moderni lijekovi za gripu su štetni za djecu

Sarajevo-x.com
U sezoni prehlada i gripe najviše pate naravno najmlađi, a s njima i roditelji koji ne znajući kako bi im pomogli pokušavaju gripu ili prehladu suzbiti pomoću modernih lijekova koji istovremeno liječe nekoliko simptoma gripe.

Istraživanje američke organizacije Food and Drug Administration pokazalo da su novi lijekovi za gripu i prehladu, koji istovremeno liječe sve ili većinu simptoma bolesti, izuzetno štetni za djecu.

Negativni efekti ovih lijekova na najmlađe su vrtoglavica, otežano disanje, a u ekstremnim slučajevima i smrt, tvrde ljekari.

'Samo prošle godine je u SAD hospitalizirano 7.000 djece zbog problema koje su uzrokovali lijekovi protiv gripe, od čega su dvije trećine mališana lijekove uzimali bez prethodnog ljekarskog odobrenja', izjavila je Esther Yoon, pedijatrica s američkog Univerziteta Michigan.

Ljekari preporučuju da se simptomi poput curenja nosa i bolnog grla liječe ispiranjem slanom vodom i biljnim sirupima i kapima, te da roditelji posebno paze na održavanje higijene i često pranje ruku radi smanjenja bakterija.

'Važno je isto tako dezinficirati sobu i igračke s kojima je dijete u kontaktu, a virus će nestati za 4-5 dana. Ukoliko simptomi ne nestanu, dijete će trebati pedijatru koji će utvrditi da li je potrebna terapija antibioticima', dodala je doktorica Yoon.