{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mobiteli u toku trudnoće štetni za bebu

S
5.8.2008. u 14:31
0
1
Mobiteli u toku trudnoće štetni za bebu
0
Žene koje koriste mobilne telefone u toku trudnoće mogu utjecati na ponašanje svoje nerođene bebe, navodi se u novoj studiji.
Naučnici sa UCLA School of Public Health otkrili su da djeca čije su majke često telefonirale u toku trudnoće i djeca koja i sama često koriste mobitele imaju veće šanse za problematičnim ponašanjem.Rezultati ove studije ne bi se trebali zanemariti, iako je neophodno dalje istraživanje materije, govori doktorica Leeka Kheifets o istraživanju objavljenom u magazinu Epidemiology.

"Trebalo bi se više raditi na otkrivanju potencijalnih štetnih efekata i raditi na njihovom otklanjanju," dodala je.

Kheifets i ostatak tima naučnika ispitivali su grupu od 13.159 djece čije su majke u trudnoći bile obuhvaćene istraživanjem. Kad su djeca dostigla sedam godina, majke su zamoljene da ispune anketni listić koji je sadržavao pitanja o ponašanju i zdravlju njihove djece, piše Reuters.

Istovremeno, upitane su i o tome jesu li i koliko koristile mobilne telefone u toku trudnoće i da li njihovo dijete koristi isti.

Iz ovih podataka izvučeni su zaključci koji ukazuju na to da bi mobiteli zaista mogli biti jedan od faktora koji dovode do emocionalnih problema, hiperaktivnosti djece i problema u druženju sa vršnjacima. Čak 80% djece čije majke su u trudnoći često koristile mobitele, a njima su bili dostupni od djetinjstva, iskazalo je ovakvo ponašanje.

Doktori ističu da je utjecaj mobitela na fetus vjerovatno neznatan, ali da je sve veći kako beba raste.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: