{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mobiteli u toku trudnoće štetni za bebu

S
5.8.2008. u 14:31
0
1
Mobiteli u toku trudnoće štetni za bebu
0
Žene koje koriste mobilne telefone u toku trudnoće mogu utjecati na ponašanje svoje nerođene bebe, navodi se u novoj studiji.
Naučnici sa UCLA School of Public Health otkrili su da djeca čije su majke često telefonirale u toku trudnoće i djeca koja i sama često koriste mobitele imaju veće šanse za problematičnim ponašanjem.Rezultati ove studije ne bi se trebali zanemariti, iako je neophodno dalje istraživanje materije, govori doktorica Leeka Kheifets o istraživanju objavljenom u magazinu Epidemiology.

"Trebalo bi se više raditi na otkrivanju potencijalnih štetnih efekata i raditi na njihovom otklanjanju," dodala je.

Kheifets i ostatak tima naučnika ispitivali su grupu od 13.159 djece čije su majke u trudnoći bile obuhvaćene istraživanjem. Kad su djeca dostigla sedam godina, majke su zamoljene da ispune anketni listić koji je sadržavao pitanja o ponašanju i zdravlju njihove djece, piše Reuters.

Istovremeno, upitane su i o tome jesu li i koliko koristile mobilne telefone u toku trudnoće i da li njihovo dijete koristi isti.

Iz ovih podataka izvučeni su zaključci koji ukazuju na to da bi mobiteli zaista mogli biti jedan od faktora koji dovode do emocionalnih problema, hiperaktivnosti djece i problema u druženju sa vršnjacima. Čak 80% djece čije majke su u trudnoći često koristile mobitele, a njima su bili dostupni od djetinjstva, iskazalo je ovakvo ponašanje.

Doktori ističu da je utjecaj mobitela na fetus vjerovatno neznatan, ali da je sve veći kako beba raste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: