Istraživanje
4

Mladi piju alkohol jer se ugledaju na glavne junake iz filmova

Sarajevo-x.com
Američka studija je otkrila da filmske zvijezde koje ispijaju alkohol u filmovima podstiču djecu i tinejdžere da piju. Velika izloženost ovakvim scenama utječe na tinejdžere tako da počinju eksperimentisati sa alkoholom.

Telefonska anketa sa 6.500 nasumično odabranih Amerikanaca u dobi od deset do 14 godina je potvrdila hipotezu da filmovi imaju utjecaja na njih.

Nakon što su nasumično odabrani, intervju je kasnije nastavljen sa njima nekoliko puta tokom dvije godine. Osim pitanja o alkoholu, postavljana su im i pitanja o filmovima koje gledaju, školi i slobodnom vremenu.

"Ispijanje alkohola se u filmovima smješta uglavnom u pozitivne kontekste, kada, naprimjer, glavni junak želi da se opusti ili smiri, tako djeca i tinejdžeri dobijaju poruku da je alkohol nešto dobro za nas", tvrde naučnici, prenosi agencija AFP.

U odgovorima tinejdžera se izdvojio određeni obrazac o filmovima koji je uključivao akcioni žanr sa puno nasilja i puno scena ispijanja alkohola. Broj ispitanika koji su povećali unos alkohola u organizam tokom dvije godine anketiranja se povećao sa 11 na 25 posto.