Opasna zona
1.3k

Miješanje vodke i energetskog pića može dovesti do rizičnog ponašanja

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Rezultati novog istraživanja pokazuju da miješanje vodke i energetskog pića može dovesti do rizičnog ponašanja i tučnjave, piše Her.

Mladenački izlasci su postali gotovo neizbježni bez vodke i energetskih napitaka, a riječ je o jednom od najpopularnijih odabira kod tinejdžera.

Kombinacije vodke i energetskog pića, međutim, nije nimalo zdrava. Novo istraživanje ide korak dalje i kazuje da to piće može dovesti i do rizičnog ponašanja i tučnjave.

Dr. Matt Parker sa Univerziteta u Portsmouthu i koautor istraživanja izjavio je za Science Daily da kombinacija vodke i energetskog pića dovodi do smanjenja straha i problema u društvenoj komunikacija što kolektivno povećava rizik od tučnjave, nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Istraživanje je provedeno nad ribama koje su znanstvenici podijelili u četiri jata. Jedno je bilo u vodi, drugo je bilo izloženo alkoholu, treće taurinu koji je sastojak energetskih napitaka, dok je u četvrtom bazenu bila mješavina alkohola i taurina.

Utvrđeno je da je jato riba iz četvrtog bazena plivalo u blizini opasne zone i pokazivalo oblike "rizičnog ponašanja" provodeći više vremena u zoni predatora od ostalih riba.

Ranija istraživanja su pokazala da energetska pića loše djeluju na želudac, živčani sistem i uzrokuju srčane probleme. Takva pića, osim šećera, sadrže i 80 miligrama kofeina na 250 mililitara, otprilike kao dvije i pol limenke Coca-Cole. Kofein može uzrokovati otpuštanje adrenalina, hormona koji povećava krvni pritisak.