Zdravlje
88

Memorial centar za transplantaciju - šansa za novi život

Memorial Zdravstvena Grupacija je prva privatna zdravstvena ustanova odobrena i licencirana od strane Ministarstva Zdravlja Republike Turske za transplantaciju organa (jetre , bubrega ,koštane srži ) i srodne laboratorijske usluge - navode u saopštenju.

Transplantacija ili presađivanje organa je uspješna metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog gubitka funkcije vitalnih organa. Organi koji mogu biti transplantirani u današnjoj medicini su : srce,pluća, srce i pluća zajedno,jetra, bubrezi,pancreas,crijeva i rožnjača.Transplantacija jetre,srca, rožnjače i bubrega se uspješno obavlja u Turskoj,a u poslednje vrijeme počela se izvoditi i transplantacija pankreasa i pluća. Pored komponente pacijent-doktor-bolnica ,nezaobilazna komponenta u transplantaciji organa jeste donor organa.

Memorial Zdravstvena Grupacija je prva privatna zdravstvena ustanova odobrena i licencirana od strane Ministarstva Zdravlja Republike Turske za transplantaciju organa (jetre , bubrega ,koštane srži ) i srodne laboratorijske usluge. Najčešći razlog za transplantaciju jetre kod odraslih jeste ciroza dok najčešći uzrok za transplantaciju bubrega jeste hronično zatajenje bubrega u terminalnoj fazi.

U Memorial bolnicama se uspješno obavljaju transplantacije jetre ,bubrega rožnjače, koštane srži i pluca. Statistički gledano pozicionirani su među top 5 zemalja svijeta. Samo u prošloj godini u Memorial bolnicama urađeno je 250 transplantacija jetre ( 85% je bilo transplantacija sa živog donora a uspješnost je iznosila 93%) , takođe preko 352 transplantacija bubrega čija uspješnost je bila 99%, dok kada govorimo o transplantaciji koštane srži ta brojka je iznosila 156 transplantacija .

Prof.Dr.Kamil Yalçın Polat šef transplantacijskog tima Memorial Ataşehir bolnice pojašnjava kako po pravilniku Ministarstva Zdravlja Republike Turske za medjunarodne pacijente dozvoljena je rodbinska trasnplantacija sa živog donora do 4. koljena .Znači da donor i pacijent moraju biti u rodbinskoj vezi ,što se potvrđuje sudski ovjerenom dokumentacijom . U prosjeku kada se radi o transplantaciji jetre pacijent boravi u bolnici dvije sedmice( za donora 7 -10 dana) ,dok je za transplantaciju bubrega vrijeme predviđeno za hospitalizaciju otprilke 7 dana ( za donora 3-4 dana ) Prof .Polat ističe kako kvalitet života transplantovanog pacijenta nakon operativnog zahvata je ono što najviše zanima pacijente ,te napominje da svaki pacijent nakon odmora preporučenog od strane ljekara može se bez problema vratiti svojoj svakodnevnici. To je u stvari i svrha postupka. Trudnoća i porod su također mogući nakon transplantacije . U prosjeku period oporavka je 3 mjeseca a odlukom ljekara uz redovne kontrole pacijent se može baviti i sportom. Period nakon transplantacije je bitan isto kao i sama transplantacija. Transplantiranim pacijentima se daje posebna obuka u vezi pravila kojih se moraju pridržavati da bi sačuvali svoje zdravlje. Redovno korištenje propisanih lijekova i ljekarski pregledi su veoma bitni u prvoj godini i pacijent mora uzimati lijekove cijeli život kako bi spriječio reakcije i odbacivanje organa.

Memorial Zdravstvena Grupacija trenutno u Bosni i Hercegovini djeluje kroz svoje predstavništvo sa sjedištem u Sarajevu koje je počelo sa radom u decembru 2013 godine. Rad predstavništva je koncipiran tako da građanima Bosne i Hercegovine i pacijentima omogućuju besplatne konsultacije i besplatno drugo mišljenje od strane renomiranih ljekara,procjenu troškova liječenja ,prevod medicinske dokumentacije i na koncu punu organizaciju njihovog odlaska u jednu od Memorial bolnica u Turskoj.Ono sto je važno napomenuti jeste da ljubazno osoblje bolnice je sa pacijentima,počev od njihovog dočeka na aerodromu pa sve do njihovog ispraćaja te da za vrijeme liječenja svi pacijenti imaju obezbjeđenog prevodioca na njihovom maternjem jeziku, tako da je i problem jezičke barijere neupitan. Kada je riječ o cjeni važno je istaći da su u prosjeku do dva puta manje nego u zemljama Zapadne Evrope (Francuska,Italija,Španija itd) te u paket cijenu transplantacije svaki pacijent ima pravo i na pratnju ,te za vrijeme boravka pacijenta u bolnici član obitelji boravi sa pacijentom u istoj bolničkoj sobi što pacijentima pruža dodatni osjećaj sigurnosti , udobnosti i moralne podrške.

Za vise informacija kontaktirajte Memorial predstavništvo u Sarajevu Adresa Branilaca Sarajeva 16. Telefon 033/ 260-050 Mobitel : 062/311-911