Zdravlje
0

Mediteranskom kuhinjom protiv raka

Sarajevo-x.com
Uvođenjem samo nekoliko elemenata iz mediteranske kuhinje možete smanjiti rizik od obolijevanja od raka za nevjerovatnih 12 posto, zaključak je nove studije u kojoj je učestvovalo 26.000 Grka.

Istraživači sa Harvarda uspjeli su nagovoriti 26.000 Grka, različite starosne dobi, da u periodu od osam godina redovno vode evidenciju o ishrani, koja podrazumijeva unos velikih količina maslinovog ulja, voća, povrća, žitarica, ali i ograničeno konzumiranje crvenog mesa.

Rezultati su zaista nevjerovatni, pa se tako redovnim konzumiranjem maslinovog ulja rizik od raka smanjuje za devet posto.

Mediteranska kuhinja je postala predmet mnogih istraživanja, nakon što je primijećen manji broj srčanih i drugih ozbiljnijih bolesnika u zemljama poput Španije i Grčke.

Naime, tamošnji stanovnici općenito jedu mnogo više povrća i ribe, pripremljene s maslinovim uljem, uz manje količine crvenog mesa i umjerene količine alkohola.

Istraživanje je pokazalo kako samo dvije promjene u ishrani, koje podrazumijevaju manje crvenog mesa, a više graška, graha i leće, smanjuju rizik od raka za 12 posto.

"Prilagođavanje prehrambenih navika svake osobe elementima mediteranske kuhinje imalo je važan efekat na zdravlje", objasnio je za BBC voditelj studije Dimitrios Trichopoulos.

Ovo istraživanje svakako dokazuje kako je jako bitna izbalansirana ishrana, te je dovoljno promijeniti samo neke elemente u ishrani, kako biste smanjili šanse za obolijevanje od smrtonosnih oboljenja.