Zdravlje
0

Med kao prirodni lijek za mnoge bolesti

Sarajevo-x.com
Med je djelotvoran za liječenje mnogih bolesti, a posebno ako se iskombinuje sa cimetom, tvrde naučnici. Proizvodi se širom svijeta i dostupan je svima, a nema štetnog djelovanja nakon njegovog korištenja.

Sladak je ali ako se uzima u pravilnim dozama može poslužiti kao prirodni lijek koji ni dijabetičarima ne može štetiti. Ovo su bolesti za koje je uzimanje meda odlična terapija:

Artritis

Trećina meda pomiješana sa dvije trećine mlake vode i kašičicom cimeta napravit će smjesu koja može ublažiti bolove u samo nekoliko minuta. Najbolje je uzimati ga jednom ujutro i jednom uveče. Smatra se da čestim konzumiranjem ovog napitka hronični artritis može i potpuno nestati. Univerzitet u Kopenhagenu testirao je ovu teoriju, a rezultati nakon sedmicu dana bili su sljedeći: od od 200 pacijenata podvrgnutih terapiji s medom, 73 su mogli hodati bez velikih bolova u kostima.

Holesterol

Takođe se može liječiti medom. Smjesa se pravi od dvije kašičice meda i tri cimeta u šolji čaja. U kratkom periodu, na ovaj način se može smanjiti nivo holesterola za 10 posto. Takođe je dobro uzimati sam med, ali i mazati ga na hljeb. Med pomaže venama i arterijama i sprječava srčane udare.

Muškarci, obratite pažnju!

Mješavina vrućeg maslinovog ulja, kašičice meda i kašičice cimeta je odlična za prevenciju ćelavosti i opadanja kose. Treba je staviti na glavu prije kupanja i ostaviti otprilike pet do petnaest minuta prije pranja kose.

Gasovi i stomačni problemi

U Indiji i Japanu med i cimet se koriste za pomoć pri gasovima, stomačnim problemima i čirevima. Ako se uzme prije jela, pomaže da se probave i najteži obroci.

Prehlade

Prehlade se liječe medom, opet u kombinaciji sa cimetom. Mogu pomoći pri jakom kašlju i pročišćavaju sinuse. Miješaju se i sa viskijem i sokom od limuna. Kažu da, ako vam ne olakša kašalj, makar će vas uspavati.

Bubuljice

Prištići i bubuljice kod mladih mogu se ukloniti u roku od dvije sedmice ako nanose lijek s medom. Smjesa se pravi od tri kašičice meda i jedne cimeta. Nanosi se na lice prije spavanja, a opere tek sljedeće jutro.

Hronični umor

Studije su pokazale da med liječi i hronični umor. Kašiku meda stavite u čašu vode, pospite cimetom i popijte ujutro i naveče. Tako ćete povećati svoju vitalnost u roku jedne sedmice.

Gubitak kilograma

Dvaput dnevno, jednom ujutro, drugi put naveče, pola sata prije doručka, odnosno prije večere popijte šolju prokuhale vode sa medom i cimetom. Čak i veoma pretili ljudi mogu na ovaj način izgubiti na težini jer ova smjesa ne dozvoljava masnoći da se taloži u organizmu.

Neplodnost

Ovaj problem se na istoku liječi medom. Smatra se da med "jača" sjeme kod muškaraca. Dvije kašičice treba pojesti prije spavanja i na taj način se sprječava impotencija.

Zadah

Ako se jedna kašičica meda sa cimetom stavi u vrelu vodu i "grguće" ujutro, može pomoći da vaš dah ostane svjež cijeli dan.