Zdravlje
0

Masturbacija štiti od raka prostate

Sarajevo-x.com
Redovna masturbacija mogla bi umanjiti rizik od obolijevanja muškaraca od raka prostate, rezultati su istraživanja australskih naučnika. Vlada mišljenje da se kancerogene ćelije mogu nakupiti u prostati ukoliko muškarci ne ejakuliraju redovno, izvijestio je BBC.

Naučnici su ispitali više od 1.000 muškaraca koji su imali razvijeni rak prostate i oko 1.250 muškaraca koji nisu imali rak.

Otkrili su da kod muškaraca koji ejakuliraju u dobi između 20 i 50 godina postoji najmanja mogućnost da se razvije rak. Kod muškaraca koji ejakuliraju više od pet puta sedmično, mogućnost razvoja raka prostate je umanjena za jednu trećinu od ukupnog broja muškaraca.

Seksualni čin između partnera možda i nema isti efekat zaštite od raka prostate zbog povećanog rizika obolijevanja od seksualno prenosivih bolesti, koje zauzvrat mogu dovesti do razvoja drugog oblika raka.

Prostata proizvodi tečnost, inkorporiranu u spermu, koja aktivira spermu i štiti ove dvije supstance od međusobnog lijepljenja. Istraživanja sprovedena na životinjama su pokazala da se kancerogene ćelije sa 3-metilhlorantrenom talože u prostati. Redovna ejakulacija pomaže izbacivanju kancerogenih čestica iz organizma, objavio je američki portal Yahoo!.