{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Masne" ćelije ostaju za cijeli život

S
5.5.2008. u 12:33
0
0
"Masne" ćelije ostaju za cijeli život
0
"Masne" ćelije ostaju za cijeli život
Nevažno je koliko dijeta provodite u toku ostatka života, broj nagomilanih ćelija s masnoćama u toku mladosti ostaje, tvrde naučnici.
u Karolinska Institutu u Švedskoj naučnici su otkrili da se broj ovih ćelija koji je odstignut u toku adolescencije ne mijenja, zbog čega prekomjerna debljina može ostati problem.

BBC prenosi ova otkrića navodeći da su testirani pacijenti koji su u toku života izgubili mnogo kilograma, ali se broj njihovih "masnih ćelija" nije značajno promijenio.

Britanski eksperti kažu da su zdrava ishrana i vježbe ključne za zdrav život. Povećan broj gojaznih ljudi ukazao je na potrebu da se više brine o takozvanim adipocitima, ćelijama koje stvaraju nagomilane kilograme u našim stomacima i linijama struka.

Kako se debljamo, tako se ove ćelije šire, ali naučnici nisu sigurni je li to jedina aktivnost koju provode. Mršavljenjem bi, u skladu sa teorijom, te ćelije trebale da se smanjuju. Međutim, švedski naučnici su došli do otkrića da se broj ovih ćeija dostignut u doba sazrijevanja ostaje isti u nastavku života.

Testirane su i ekstremne situacije odnosno radikalni gubici kilograma, ali se njihov broj nije bitno promijenio.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: