Baš poput droge
0

Masna i zašećerena hrana stvara osjećaj ovisnosti

Sarajevo-x.com
Nezdrava hrana može izazvati ovisnost na isti način kao heroin ili cigarete, pokazala je nova studija. Istraživači su otkrili da masni i šećerni zalogaji aktiviraju isto zadovoljstvo centru u mozga koji mogu dovesti ljude u ovisnost kao droga. Nalazi mogu djelimično objasniti i ogromnu stopu povećanja gojaznosti u Velikoj Britaniji i drugim zapadnim zemljama, zahvaljujući brzoj hrani.

Eksperti su do ovih nalaza došli istraživanjem koje su proveli nad miševima dajući im kolač od sira, slaninu i kobasice. Ubrzo nakon eksperimenata životinje su počele da pokazuju znakove ovisnosti.

"To predstavlja najpotpuniji dokaz da su narkomanija i gojaznost zasnovani na istoj osnovi neurobioloških mehanizama", rekao je profesor Paul Kenny, voditelj istraživanja.

Za vrijeme studije miševima su davani električni šokovi.

''U istraživanju životinje su potpuno izgubile kontrolu i nastavile su pretjerano jesti čak i kad su nad njima bili primjenjivani elektrošokovi što govori koliko su motivisani da jedu brzu hranu.''

Pacovi su mogli da kontrolišu koliko stimulacije dobivaju tako što su pokretali točak. Životinje na brzoj hrani žive mnogo više, što ukazuje da je potrebno više stimulacije u mozgu da se osećaju dobro, utvrđeno je istraživanjem.

Naučnici sa Instituta za istraživanje Scripps sa Floride, gdje je obavljeno ovo istraživanje, su električne šokove također upotrebljavali na stopalima miševa kada su jeli hranu koja ima mnogo masnoće

Pacovi koji su jeli na normalnu hranu brzo su naučili da izbjegnu onu nezdravu, dok su drugi stalno išli za najgorom vrstom hrane, rekao je profesor Kenny, koji je objavio svoja otkrića u časopisu Nature Neuroscience.

"Kada smo uklonili brzu hrane i pokušali da im damo zdravu hranu, jednostavno su odbijali da jedu", kaže on. Identične efekte na mozak pacova ostavljali su kokain ili heroin.