Američko istraživanje
69

Masiranjem grudi zaustavite rast kanceroznih ćelija

Klix.ba
Blago stiskanje i masiranje može biti dobra prevencija protiv razvoja kancerzonih ćelija u dojkama, pokazalo je istraživanje.

Laboratorijski eksperimenti su pokazali da primjena fizičkog pritiska vraća ćelije na normalnu veličinu.

Naučnici vjeruju da je ovo istraživanje dovelo do zaključaka koji mogu pokrenuti nove tretmane u liječenju raka dojke.

"Ljudi stoljećima znaju da fizički pritisak može utjecati na naše tijelo. Kada dižemo tegove mišići nam postaju veći. Sila gravitacije je ključna za čvrstinu naših kostiju. Ovdje dokazujemo da fizički pritisak može igrati ulogu u rastu i smanjenju kanceroznih ćelija", rekao je Gautham Venugopalan, vođa istraživanja sa Univerziteta California.

Studija je istražila rast maliginih epitelnih ćelija u dojci ubrizgavanjem gela u fleksibilne silikonske komore.

To je omogućilo naučnicima da primijene pritisak tokom prve faze rasta ćelija i efektivno stisnu ćelije. Vremenom, stisnute ćelije su počele rasti na normalizovan i oragnizovan način.

Kada je struktura tkiva dojke formirana, ćelije su prestale rasti iako je pritisak uklonjen. Ćelije na kojima nije primijenjen pritisak su nastavile nekontrolirano rasti, što je vodilo stvaranju kancera.

"Maligne ćelije nisu u potpunosti zaboravile kakve su bile dok su bile zdrave, one se samo moraju usmjeriti kako bi se vratile zdravom razvoju", rekao je Venugopalan.

Rezultati istraživanja predstavljeni su jučer na godišnjem susretu naučnika Američkog društva za ćelijsku biologiju u San Franciscu.

Vezani članci