Zdravlje
0

Manje infarkta nakon zabrane pušenja u Škotskoj

FENA
Istraživanje provedeno u Škotskoj pokazalo je da je zabrana pušenja u zatvorenim javnim prostorima dovela do značajnog smanjenja srčanih napada.

U odnosu na prosječan godišnji pad od tri posto tokom protekle decenije, od marta 2006. godine, kada je zabrana uvedena, broj pacijenata primljenih u škotske bolnice zbog srčanih napada opao je za čak 17 posto, piše u utorak britanski The Guardian.

Smanjenje srčanih udara pritom je veće kod nepušača - 20 posto - što ide u prilog argumentima o štetnosti pasivnog udisanja duhanskog dima i opravdanosti zabrane.

Odvojena studija, predstavljena na prvoj konferenciji posvećenoj efektima zabrane, pokazala je također da je među nepušačima zaposlenim u pabovima i barovima ustanovljeno opadanje slučajeva disajnih teškoća.

Prenoseći iste rezultate, The Times u svome izvještaju prenosi i sumnjičave reakcije nekih medicinskih stručnjaka.

Na padu broja srčanih udara možda bi trebalo zahvaliti i drugim faktorima, naprimjer, blažim vremenskim prilikama, kaže Richard Peto, epidemiolog s Univerziteta u Oxfordu.

"Iznenadilo bi me kada bi se pokazalo da je zabrana pušenja jedini uzrok. Volio bih da mi neko pokaže podatke o prodaji cigareta, odnosno da li je i tu došlo do smanjenja", rekao je ovaj stručnjak Timesu.