{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mandarinina koža ubija rak?

S
14.9.2007. u 11:24
0
0
Mandarinina koža ubija rak?
0
Mandarinina koža ubija rak?
Sastojak koji se nalazi u koži mandarine ubija kancerogene ćelije. Do ovog saznanja došli su stručnjaci sa Univerziteta Leicester u Velikoj Britaniji. Sastojak mandarinine kože, pomiješan sa kancerogenim ćelijama, postaje otrovan i tako uništava smrtonosne ćelije.
Vođa ovog istraživanja, dr. Hoon Tan kaže da se radovi još nalaze u početnoj fazi, ali je sa svojim kolegama osnovao kompaniju koja će se baviti prvenstveno istraživanjem prirodnih terapija za borbu protiv raka.

"Nevjerovatno je da smo u prirodi uspjeli pronaći sastojak koji identifikuje i uništava kancerogene ćelije. Mislim da je ovo veliki napredak u borbi protiv raka", kazao je Hoon za BBC. Hoon je naglasio da je isti sastojak pronađen i ranije u kori brokula i drugog voća i povrća. .

Iako se radi o velikom otkriću, drugi stručnjaci za kancerogena oboljenja i dalje ostaju pesimistični.

"Mnogi sastojci koji su sadržani u voću i povrću mogu djelovati preventivno pa i tokom terapija liječenja od kancerogenih oboljenja. Međutim, sastojak iz mandarinine kože pokazao se kao efikasan isključivo u laboratoriji, ali još uvijek ne znamo kako će djelovati kod pacijenata", naglasila je za BBC dr. Julie Sharp iz britanskog Centra za istraživanje raka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: