Zdravlje
0

Mandarinina koža ubija rak?

Sarajevo-x.com
Sastojak koji se nalazi u koži mandarine ubija kancerogene ćelije. Do ovog saznanja došli su stručnjaci sa Univerziteta Leicester u Velikoj Britaniji. Sastojak mandarinine kože, pomiješan sa kancerogenim ćelijama, postaje otrovan i tako uništava smrtonosne ćelije.

Vođa ovog istraživanja, dr. Hoon Tan kaže da se radovi još nalaze u početnoj fazi, ali je sa svojim kolegama osnovao kompaniju koja će se baviti prvenstveno istraživanjem prirodnih terapija za borbu protiv raka.

"Nevjerovatno je da smo u prirodi uspjeli pronaći sastojak koji identifikuje i uništava kancerogene ćelije. Mislim da je ovo veliki napredak u borbi protiv raka", kazao je Hoon za BBC. Hoon je naglasio da je isti sastojak pronađen i ranije u kori brokula i drugog voća i povrća. .

Iako se radi o velikom otkriću, drugi stručnjaci za kancerogena oboljenja i dalje ostaju pesimistični.

"Mnogi sastojci koji su sadržani u voću i povrću mogu djelovati preventivno pa i tokom terapija liječenja od kancerogenih oboljenja. Međutim, sastojak iz mandarinine kože pokazao se kao efikasan isključivo u laboratoriji, ali još uvijek ne znamo kako će djelovati kod pacijenata", naglasila je za BBC dr. Julie Sharp iz britanskog Centra za istraživanje raka.