Zdravlje
0

Maloljetne mlade sklone psihijatrijskim poremećajima

FENA
Djevojke koje se udaju prije navršene 18. godine pod većim su rizikom od psihijatrijskih poremećaja nego one koje to učine kasnije, upozoravaju francuski stručnjaci s Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja u američkom časopisu Pediatrics.

Dosad se većina istraživanja ove vrste bavila zemljama u razvoju Afrike i Azije, ali u francuskom izvještaju se navodi da i Amerikanke imaju solidan udio među maloljetnim mladama u svijetu.

Na osnovu podataka vlasti Sjedinjenih Država za 2001. i 2002. godinu procjenjuje se da je devet posto amerričkih žena stupilo u brak prije 18. godine, prenosi AFP.

Oko 9,4 miliona Amerikanki vjenčalo se sa 16 ili manje godina, pri čemu 1,7 miliona njih na vjenčanju nije imalo više od 15 godina.

Maloljetne mlade su češće među crnačkim i domorodačkim stanovništvom nego među bijelim Amerikankama.

Diskretan razgovor sa skoro 25.000 žena koje su bile maloljetne kada su se udale pokazao je da je 53 posto njih patilo od nekog psihijatrijskog poremećaja, naprimjer depresije ili anksioznosti.

Ove žene također su bile češće žrtve nikotinske ovisnosti i češće su patile od poremećaja antisocijalne ličnosti nego one koje su se udale poslije 18. godine.

Sve osim jedne američke savezne države propisuju da žena može da se uda s najmanje 18 godina, ali u većini uz pristanak roditelja djevojka može da se uda i sa 16.

Pod nekim uslovima u saveznim državama Havaji i Misuri mlada na vjenčanju može imati i samo 15 godina.