Zdravlje
11

Majke prenose zavisnost od lijekova na djecu

SRNA
LJekari u SAD sve češće pri porodu žena nailaze na bebe koje imaju simptome zavisničke krize, jer su njihove majke zavisnici od prepisanih lijekova protiv bolova.

Ustanovljeno je da u periodu između 2000. i 2009. godine broj beba koje su imale zavisničku krizu povećan tri puta - stoji u Izveštaju koji je objavljen u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

Naveden je i podatak da se broj majki koje su koristile opijate u vreme porođaja - upetostručio.

Federalne vlasti priznaju da postoje problemi sa zloupotrebom prepisanih lijekova u svim starosnim grupama, čak i u porodilištima - pišu američki listovi.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti smatraju da je zloupotreba prepisanih lijekova sve veći problem u SAD.

Opijati koji se najčešće zloupotrebljavaju jesu prepisani lijekovi protiv bolova, kao što je oksikodon, ali i ilegalne droge kao što je heroin.

Kako piše Glas Amerike, hospitalizacija i tretman beba koje su rođene sa tim supstancama u svom sistemu i koje prolaze kroz zavisničku krizu, poznatiju kao sindrom neonatalne apstinencije, mnogo skuplje i da duže traju.

Najčešći simptomi koje bebe pokazuju nakon rođenja su iritirinost, otežano hranjenje i disanje, a, takođe, poznato je da bebe koje imaju sindrom neonatalne apstinencije imaju veće izglede da budu rođene sa malom tjelesnom težinom.

Ono što nije poznato jeste da li će te bebe imati dogotrajne zdravstvene posljedice. Još jedan problem je što je njima potreban isti lijek koji primaju i zavisnici, kao što je "metadon", dok bebe ne budu odviknute od opijata.

Pošto su bebe veoma male, smrt zbog predoziranja je realna opasnost. Kada trudnice koriste opijate, povećavaju šanse da rode mrtvo dijete.

Ljekari upozoravaju da je situacija alarmantna i da zahtjeva pažnju svih nivoa vlasti ali i istraživača.

Stručnjaci naglašavaju da bi najbolje rješenje moglo da bude odvikavanje budućih majki od opijata prije nego što zatrudne.