{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Magnetni kaiševi beskorisni protiv artritisa

S
16.10.2009. u 16:22
0
0
Magnetni kaiševi beskorisni protiv artritisa
0
Magnetni kaiševi beskorisni protiv artritisa
Bakarne narukvice ili magnetni kaiševi ne doprinose smanjenju bolova kod osoba koje pate od artritisa, saopštili su danas istraživači Univerziteta York.
Prvom naučnom studijom o efikasnosti alternativne terapije za liječenje artritisa utvrđeno je da ona ne utiče na smanjenje bolova ili ukočenosti, prenosi BBC.

Istraživanje je sprovedeno na 45 pacijenata koji su naizmjenično nosili bakarne narukvice, dvije različite vrste magnetnih kaiševa za članke, te njihove demagnetizovane verzije.

Udruženje za istraživanja o artritisu pozvalo je ljude da ne bacaju novac na ovakve terapije.

Vođa istraživanja Stewart Richmond izjavio je da je prethodno sprovedeno samo jedno istraživanje o alternativnom liječenju artritisa i njegovim poređenjem sa placebo efektom i to tokom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

"Iako u javnosti postoji ogroman apetit za alternativnim liječenjem oboljelih od artritisa, ne preporučujemo da se novac troši na proizvode o kojima postoji veoma malo naučnih dokaza", izjavila je Jane Tadman iz Kampanje za istraživanja o artritisu.

Svjetsko tržište magnetnih naprava za liječenje ove bolesti vrijedno je milijarde dolara.

Tokom istraživanja, 45 ljudi starijih od 50 godina sa dijagnozom osteoartritisa, nosili su naizmjenično četiri naprave u periodu od 16 sedmica.

Nijedna naprava nije bila efikasna u ublažavanju bolova ili ukočenosti, izvijestili su istraživači u magazinu "Komplementarne medicinske terapije".

Naučnici su zaključili da osjećaj da su te naprave korisne može da se pripiše psihološkom placebo efektu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: