Zdravlje
28

Luk, limun i zeleni čaj za efikasnu detoksikaciju tijela

Klix.ba
Nikad nije kasno početi voditi zdrav život i poklanjati pažnju svom tijelu. Detoksikacija organizma je veoma važna jer ga čini zdravijim i otpornijim, a uz to popravlja raspoloženje i pospješuje gubljenje viška kilograma, pa se osoba osjeća punom energije. Postoje namirnice koje pomažu u detoksikaciji tijela.

Bijeli luk

Bijeli luk je zdrav za srce, ali je efkasan i u detoksikaciji jer djeluje antiviralno, antibakterijski i posjeduje antibiotička svojstva. Bijeli luk sadrži hemikaliju alicin, koja potiče proizvodnju bijelih krvnih ćelija i pomaže u borbi protiv toksina.

Zeleni čaj

Jedan od najboljih načina za detoksikaciju tijela je pijenje zelenog čaja, koji je bogat antioksidansima. Zeleni čaj štiti jetru od različitih oboljenja.

Đumbir

Masna hrana i alkohol loše utječu na probavni sistem, a u slučaju mučnine, loše probave, napuhanosti i gasova možete koristiti đumbir. Bogat je antioksidansima te unaprijeđuje imunitet. Možete unositi sok ili čaj od đumbira.

Limun

Limun je s razlogom jedno od najpopularnijih i najefikasnijih "oružja" u borbi sa toksinima. Bogat je vitaminom C i antioksidansima koji prave čuda kada je u pitanju koža, kao i u borbi protiv slobodnih radikala koji izazivaju bolesti. Limun ima i alkalni efekt i pomaže u obnavljanju pH balansa, što opet unapređuje imunitet.

Voće

Svježe voće je bogato vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, a u isto vrijeme sadrži veoma malo kalorije. Zbog toga je važno voće uključiti u plan detoksikacije organizma. Voće je najbolje jesti ujutro, a možete ga konzumirati i kao užinu tokom dana. Poznato je da voće poboljšava probavu.

Cvekla

Cvekla sadrži velike količine magnezija, željeza i vitamina C, zbog čega je višestruko korisna za organizam. Osim toga, cvekla pomaže u kontroli holesterola i "čisti" jetru. Može se jesti svježa ili kuhana, a moguće je napraviti i sok.

Smeđa riža

Smeđa riža sadrži vitamin B, magnezij, mangan i fosfor, koji služe u detoksikaciji organizma. Dobra je i za čišćenje debelog cijeva, a bogata je selenom, koji štiti jetru i poboljšava ten.