{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ljekari u startu 'otpisuju' stare pacijente koji boluju od raka

S
26.3.2012. u 08:31
0
2
Ljekari u startu 'otpisuju' stare pacijente koji boluju od raka
0
Ljekari u startu 'otpisuju' stare pacijente koji boluju od raka
Veći broj starijih osoba, koje boluju od raka, svakodnevno umiru, jer ne dobiju najbolji tretman, pokazao je jedan izvještaj u Britaniji.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Bolesnici stariji od 70 godina su rutinski otpisani, jer ljekari pretpostavljaju da su te osobe previše krhke za operaciju, hemoterapiju ili radioterapiju. Iako se to dešava i u mnogim drugim zemljama, Britanci kažu da je baš u Britaniji najgori tretman ovakvih pacijenata.

Ciaran Devane iz centra Macmillan Cancer Support je ovakav odnos prema pacijentima opisao kao 'neprihvatljiv čin diskriminacije'. U izvještaju također stoji da, iako se stanje liječenja raka poboljšalo kod većine oboljelih, ono se zapravo pogoršalo kada su u pitanju osobe starije od 85 godina.

Uprkos velikom napretku u dijagnostici i liječenju, šanse za ozdravljenje kod osoba starijih od 75 godina su se neznatno povećale.

“Otpisati ljude koji boluju od raka, a već su u starijoj životnoj dobi, je sramotno. Oni imaju pravo, a ljekari imaju obavezu da im pruže najbolji mogući tretman”, kaže Devane.

Međutim, u izvještaju se navodi i to da ljekari izbjegavaju uključivati hemoterapiju strarijim ljudima i slično, jer se boje da će patiti zbog nuspojava i sličnih neželjenih posljedica. Tijelo u toj životnoj dobi je sklonije infekcijama, pa one kod pojedinih pacijenata mogu uzrokovati i smrt, navodi se u izvještaju, prenosi Daily Mail.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: