Uprkos napretku u liječenju
0

Ljekari u startu 'otpisuju' stare pacijente koji boluju od raka

Sarajevo-x.com
Veći broj starijih osoba, koje boluju od raka, svakodnevno umiru, jer ne dobiju najbolji tretman, pokazao je jedan izvještaj u Britaniji.

Bolesnici stariji od 70 godina su rutinski otpisani, jer ljekari pretpostavljaju da su te osobe previše krhke za operaciju, hemoterapiju ili radioterapiju. Iako se to dešava i u mnogim drugim zemljama, Britanci kažu da je baš u Britaniji najgori tretman ovakvih pacijenata.

Ciaran Devane iz centra Macmillan Cancer Support je ovakav odnos prema pacijentima opisao kao 'neprihvatljiv čin diskriminacije'. U izvještaju također stoji da, iako se stanje liječenja raka poboljšalo kod većine oboljelih, ono se zapravo pogoršalo kada su u pitanju osobe starije od 85 godina.

Uprkos velikom napretku u dijagnostici i liječenju, šanse za ozdravljenje kod osoba starijih od 75 godina su se neznatno povećale.

“Otpisati ljude koji boluju od raka, a već su u starijoj životnoj dobi, je sramotno. Oni imaju pravo, a ljekari imaju obavezu da im pruže najbolji mogući tretman”, kaže Devane.

Međutim, u izvještaju se navodi i to da ljekari izbjegavaju uključivati hemoterapiju strarijim ljudima i slično, jer se boje da će patiti zbog nuspojava i sličnih neželjenih posljedica. Tijelo u toj životnoj dobi je sklonije infekcijama, pa one kod pojedinih pacijenata mogu uzrokovati i smrt, navodi se u izvještaju, prenosi Daily Mail.