Zdravlje
0

Liječenje dijabetesa moguće putem kože žabe

Sarajevo-x.com
Sekrecija kože posebne vrste žabe iz Južne Amerike bi se u budućnosti mogla iskoristiti za tretman dijabetesa tipa 2, istraživanja se otkrila, a prenosi BBC.

Izolirano jedinjenje koje naraste i do 27 cm veličine punoglavca prije nego što se smanji na veličinu od 4 cm u starijoj dobi žabe, izaziva oslobađanje inzulina.

Sintetska verzija jedinjenja – pseudin-2- mogao bi se iskoristiti u svrhe proizvodnje novih lijekova, raspravljalo se na godišnjoj britanskoj konferenciji o problemima dijabetesa.

Oko dva miliona ljudi u Velikoj Britaniji imaju dijabetes tipa 2. Stanje, koje se često dovodi u vezu sa prekomjernom težinom, se razvija iz razloga što tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina, ili inzulin koji proizvede nije u funkciji. To rezultira nemogućnošću ispravnog reguliranja nivoa glukoze u krvi.

Naučnici sa Univerziteta u Ulsteru i sa Univerziteta u Ujedinjenim Arapskim Emiratima su testirali sintetičku verziju pseudina-2, jedinjenja koje štiti posebnu vrstu žabe, koja se tokom svog života smanjuje, od infekcija.

Naučnici su otkrili način izazivanja sekrecije inzulina u ćelijama pankreasa i došli su do zaključka da nisu zabilježena nikakva toksična dejstva na ćelije.

Sintetska verzija oslobađanja inzulina se pokazala učinkovitijom od nastajanja inzulina prirodnim putem, što se pokazalo kao mogućnost proizvodnje lijeka za tretiranje dijabetesa.